'Huurders moeten vrijelijk kunnen verhuizen in regio'

Woningcorporatie Ymere wil dat huurders vrijelijk kunnen verhuizen tussen steden in de regio, zoals ­Amsterdam, Haarlem, Zaanstad, Purmerend en Almere.

Beeld Charlotte Odijk

'Dat moet makkelijker worden," zegt Karin Laglas, voorzitter van de directieraad van Ymere. Zij is ongelukkig met de 'hekken' die op dit moment tussen de deel-woningmarkten rond Amsterdam staan.

Laglas heeft deze maand aan deelnemers van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) met de provincies Flevoland en Noord-Holland en 33 gemeenten voorgesteld de 'talloze hekken op de regionale woningmarkt' weg te halen. "Fijn dat dit eindelijk op de agenda staat," zegt zij.

Versnipperde woningmarkt
Met één voorbeeld toont Laglas aan hoe versnipperd de woningmarkt rond Amsterdam is. Ymere heeft op veel plekken in de regio huizen, maar kan bij de verdeling alleen bij uitzondering over de 'eigen huizen' beschikken.

Laglas: "Stel dat de moeder van een huurder van ons in Amsterdam ernstig ziek wordt. De huurder besluit om mantelzorger van die moeder in Weesp te worden. Dan kan hij zijn inschrijfduur in Amsterdam niet 'meenemen'. Aan je plek op de wachtlijst van Amsterdam heb je niets in Weesp en omgekeerd."

Hetzelfde geldt voor andere plaatsen in de regio. Huurders moeten zich dan bij het lokale toewijzingssysteem op de wachtlijst inschrijven en beginnen weer op nul.

Gevangen binnen deelregio's
Huurders van sociale huurwoningen krijgen weleens het verwijt dat ze aan hun huis vastgeroest zitten, maar Laglas draait het om. "Starre woningmarkten zetten onze huurder gevangen binnen deelregio's. Ze willen graag verhuizen, maar regeltjes verhinderen dat."

Er zijn voorbeelden te over, zegt Laglas. "Onze huurders zijn energieke mensen die 'life-events' meemaken. Ze krijgen een nieuwe relatie in een andere plaats en willen daar wonen. Ze veranderen van baan. Hun gezinnen worden groter of kleiner, waardoor ze de grote stad uit willen, of ­later vanwege de voorzieningen weer in stedelijk gebied willen wonen."

Ymere heeft een aantal kaarten, plattegronden, gemaakt van de rommelige woningmarkten binnen de MRA-regio en die 'het grote MRA-spel' genoemd. De kaart toont aan dat het bijna niet mogelijk is voor huurders om ergens naartoe te verhuizen.

Lappendeken
Laglas: "Er staan binnen de deelwoningmarkten weer hekken die ik nog niet kende. Dan hebben twee gemeenten aparte afspraken met een geheel eigen woningtoewijzingssysteem gemaakt." Dat lijkt mooi, maar dan is die gezamenlijke woningmarkt afgesloten voor buitenstaanders.

"Wat we nu zien is een lappendeken," zegt Laglas. "We hebben binnen de MRA één economische markt met twee luchthavens, een zeehaven, universiteiten, ziekenhuizen, een financieel centrum, een bloemenveiling en een vervoerregio. Laten we dan ook zorgen dat de bewoners in één woningmarkt wonen."

Onlangs heeft wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) voorgesteld om de woningmarkten van de vier grote steden aan elkaar te koppelen. Laglas vindt dat prima in een volgende fase. "Laten we het nou eerst eens heel snel in de regio Amsterdam goed regelen."

Grotere woonregio's

"Mensen met geld zijn vrij om te wonen waar ze willen," zegt wethouder Laurens Ivens in een reactie. "Het is wel vreemd dat dit niet geldt voor mensen die aangewezen zijn op sociale huurwoningen. De woningmarktregio's vergroten kan een oplossing zijn."

Volgens Ivens zijn daar ook al initiatieven voor op kleinere schaal, in de voormalige Stadsregio Amsterdam. Voor het verder verruimen van de woningmarkt is volgens Ivens eerst onderzoek nodig, "Want Amsterdammers die in hun eigen buurt willen blijven mogen niet worden weggeconcurreerd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden