'Huurders met middeninkomens worden de stad uitgejaagd'

Huurders met middeninkomens komen door stijgende huren in de knel in steden waar de spanning op de woningmarkt het grootst is. Dat verschijnsel doet zich voor in Amsterdam, maar ook in Haarlem, Utrecht en 's Hertogenbosch.

Centrale ligging van Java-eiland een van de pluspunten van de gewilde locatie.Beeld anp

Dit zegt Ronald Paping, directeur van de Woonbond. Hij signaleert dit verschijnsel in populaire gebieden zoals De Randstad en sommige studentensteden, naar aanleiding van een rapport van De Woonbond. De bond verrichtte op verzoek van huurdersorganisatie JR Java onderzoek onder de 700 huurders op het Java-eiland.

Daaruit bleek dat huurders met een middeninkomen hun huur op het Java-eiland in Amsterdam-Oost amper nog kunnen betalen. Hun inkomens nemen niet of nauwelijks toe, maar de huren stijgen door de krappe woningmarkt snel door. Als zittende huurders weggaan, verhoogt de verhuurder de huur vaak met dertig procent.

Middeninkomens
Al jaren maken Amsterdamse politici zich zorgen over mensen met middeninkomens die de stad niet inkomen omdat ze geen betaalbare woning kunnen krijgen. De Woonbond signaleert nu dat mensen die in de vrije sector in de stad middeldure huurhuizen huren, wegtrekken omdat hun huur te snel stijgt. Ze worden de stad uitgejaagd.

Paping zegt dat er meestal niets tegen te doen valt. "Huurders tekenen zelf het huurcontract waarin staat hoeveel de huren mogen stijgen." Hij adviseert huurders kritisch naar huurcontracten te kijken omdat ook de politiek geen bescherming biedt.

Gezien de markt stelt Paping dat de contracten niet aanvechtbaar zijn. Wel ziet hij een groot sociaal probleem. "Je kunt hooguit op het geweten van de verhuurder inspelen. Maar dat hebben ze meestal niet."

De verhuurder van de huizen op het Java-eiland, Bouwinvest, laat weten naar marktconforme huren op Java-eiland te streven. Bouwinvest blijft met de huren nog onder het niveau dat contractueel maximaal is toegestaan.

Lees ook: 'Wat we hier overhouden zijn expats, en jongeren die een woning delen via friendscontracten en ieder tot zevenhonderd euro betalen.' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden