Huurders maken zich met eigen woongroep los van Ymere

Het plan van een groep huurders om in dertig huurwoningen in de Van der Pekbuurt eigen huisbaas te worden, gaat in uitgeklede vorm door. De woningen blijven van woningcorporatie Ymere, maar de groep, Copekcabana, krijgt wel meer te zeggen over 'zijn' woningen.

Bart van Zoelen
null Beeld .
Beeld .

Copekcabana neemt het onderhoud over van de woningen in de Anemoonstraat en de Oleanderstraat plus de binnentuin daartussenin. Eigenaar Ymere blijft wel de buitenkant onderhouden.

Verder gaan de bewoners voortaan collectief huur betalen, die ze vervolgens naar draagkracht onderling verdelen volgens een 'solidair huursysteem'.

Dat is de uitkomst van een principeakkoord dat de bewoners hebben gesloten met Ymere. De huurders vormen een beheercoöperatie, zoals er in de stad meer zijn - in De Halve Wereld bijvoorbeeld, het wooncomplex bovenop metrostation Waterlooplein. Het verschil met een woongroep is dan ook niet zo groot.

Bod niet geaccepteerd
De idealen van Copekcabana gingen oorspronkelijk veel verder. De bewoners wilden de twee woonblokken helemaal overnemen om hun eigen wooncoöperatie te beginnen. Copekcabana bood zelfs 5,5 miljoen euro voor de woningen, maar dat bod wilde Ymere niet accepteren omdat het 35 procent lager zou liggen dan de marktwaarde.

Ook was Ymere bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de buurt als de wooncoöperatie haar verplichtingen niet na zou nakomen. Een beheercoöperatie is 'een bewezen concept,' zegt Ymere nu.

Copekcabana wil de komende weken 'verkennen' welke ruimte er is om de oorspronkelijke idealen overeind te houden. Die tijd is er ook: pas in de loop van volgend jaar is de renovatie van de twee woonblokken klaar.

Het is voor Copekcabana nog de vraag welke ruimte zij krijgt om zelf nieuwe huurders te selecteren. Daarvoor is toestemming nodig van de gemeente Amsterdam. Normaliter worden sociale huurwoningen immers toegewezen aan huurders die het langst op de wachtlijst staan of urgentie hebben.

Daar ligt een spanningsveld, zegt Bas van Vlaenderen van Copekcabana. De toewijzingsregels moeten voordringen voorkomen, maar Copekcabana wil ook de kans krijgen een levensvatbare woongemeenschap op te bouwen. Zonder uitzondering op de regels wordt dat knap lastig.

Handen uit de mouwen
"Zie dan nog maar eens te zorgen voor onderlinge solidariteit en zelfbeheer," zegt Van Vlaenderen. Daarbij gaat het niet alleen om de huur, die afhankelijk wordt van het inkomen en per jaar kan verschillen, met een vangnet voor bewoners die hun baan verliezen of als zzp'er een slechte tijd doormaken. De huurders moeten ook de handen uit de mouwen steken bij het onderhoud. "Gezamenlijk de schouders eronder zetten."

Copekcabana heeft Ymere al moeten beloven vijf woningen beschikbaar te stellen aan specifieke groepen, zoals statushouders, alleenstaande ouderen en eenoudergezinnen.

Ymere looft de 'sociale betrokkenheid' van Copekcabana en wil daarom graag meewerken aan de beheercoöperatie. Ook spreekt het de woningcorporatie aan dat Copekcabana experimenteert met een manier om de huur mee te laten bewegen met het inkomen van de huurders. In het licht van de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen en de vele scheefwoners in Amsterdam noemt Ymere dat 'een interessante discussie'.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden