Huurders in actie tegen afbraak sociale huurwoningen

Onder grote belangstelling is vanavond in Amsterdam de 'huurderskaravaan' tegen de afbraak van sociale huurwoningen in beweging gekomen. De openingsdemonstratie van de karavaan begon rond vijf uur voor de deur van corporatie Stadgenoot aan de Sarphatistraat, en liep via het beeld van Wibaut naar de Stopera. De huurders blijven zich roeren tot de huurverhoging op 1 juli.

null Beeld Ton Damen
Beeld Ton Damen

De honderden huurders overhandigden tien eisen, eerst aan Ankie Verlaan, voorzitter van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporatie, en daarna aan politici in de Stopera. Zij eisen onder meer dat de 'huurexplosie' stopt, dat er een einde komt aan de massale verkoop van sociale huurwoningen en dat de door corporaties opgelegde gedwongen verhuizingen bij renovatie of sloop- nieuwbouw wordt beëindigd.

Zeker dertig bewonerscommissies en huurdersorganisaties hebben zich aangesloten bij de opstand. Bij het eerste ontluikende verzet van de huurders in De Jordaan, de zogeheten Woonoproer tegen huurverhoging, kwamen ongeveer veertig actievoerders bij elkaar. Gisteren was de groep aangezwollen tot meer dan tweehonderd.

Opstand tegen 'verdrukking'
Tamara Stern van bewonerscomité Palmstraat zei bij Stadgenoot dat de huurders steeds meer in de verdrukking komen. Dat moet volgens haar eens ophouden. Tegen Ankie Verlaan: 'Waar VVD'ers in tien dagen tijd de door Den Haag voorgestelde inkomensafhankelijke zorgpremie van tafel veegden, ontbrak het u aan vuur de Verhuurdersheffing weg te krijgen.' De rekening werd eenvoudig doorgeschoven naar de huurders.

Verder wilde ze aandacht voor het steeds groter wordende probleem van achterstallig onderhoud bij de sociale huurwoningen van corporaties. 'Wij zijn hier vanavond, en zullen hier steeds terugkeren. Want wij laten ons niet wegduwen, we laten ons niet gedwongen uitplaatsen of en we laten ons niet meer verplicht verhuizen.'

Politici
De actie werd ook bijgewoond door veel politici, onder wie Michiel Mulder (PvdA), Tamira Combrink (GroenLinks), Remine Alberts (SP) en Laurens Ivens (SP) van de gemeenteraad, en Joop Lahaise (PvdA), Fred Kramer (GroenLinks) en Nelly Duijndam (SP) van de stadsdeelraad Centrum. Alle aanwezige partijen zeiden de huurdersactie van harte te steunen.

Laurens Ivens, een van de hoofdsprekers voor de deur van de Stopera, memoreerde daarop gisteravond dat het beleid van Stef Blok (VVD) wel met steun van coalitiepartner PvdA en gedoogpartner D66 de Amsterdamse huurders in problemen hebben gebracht. 'Die drie partijen sloten het woonakkoord,' aldus Ivens. 'Er dan kunnen diezelfde partijen hier in Amsterdam enorm hard huilen om wat er landelijk is gebeurd. Maar vergeet niet dat zij dit allemaal veroorzaakt hebben. Dat zij de sluis naar extreme huurverhogingen hebben opengezet. De betaalbaarheid van wonen in deze stad staat onder druk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden