Plus

Huurders from hell

Een tijdelijke huurder in je nog niet verkochte huis zetten: het kan een aantrekkelijke oplossing zijn om de kosten te drukken. Tot hij of zij je berooft van je inboedel of je opzadelt met een hennepplantage.

null Beeld anp
Beeld anp

Ze stond te trillen op haar benen. Na anderhalf jaar verhuur had Pascale* (42) eindelijk de voordeur geopend van haar te koop staande appartement in Amsterdam. Ze trof er een hennepplantage aan.

"Ik dacht alles keurig te hebben geregeld. Ik woonde drie jaar samen met mijn vriend in Haarlem. De woningmarkt was slecht, mijn Amsterdamse appartement kreeg ik niet verkocht. Dankzij de leegstandswet kon ik het tijdelijk verhuren. Zo vingen we de extra hypotheeklasten van 1400 euro per maand mooi op."

Begin 2014 vond de ingeschakelde makelaar een Duitse expat bij een bedrijf uit Zaandam. Hij werd uitgebreid doorgelicht: van zijn id en jaarrekening tot mogelijke betalingsachterstanden en uitstaande leningen.

De eerste maanden verliepen zorgeloos. Netjes maakte een contactpersoon bij het Zaanse bedrijf maandelijks de huur over. Tot de makelaar in december 2014 met een potentiële koper het appartement bezocht en de deur dicht bleef. Het slot bleek te zijn vervangen.

Energienota
Pascale: "Met slappe excuses ontliep die contactpersoon vanaf dat moment alle gemaakte afspraken. Ik belde de politie, maar die ondernam niets. Ik nam contact op met mijn energieleverancier over de verhoogde jaarnota. 'Zou er een plantage in kunnen zitten,' vroeg ik nota bene. Maar volgens de energiemaatschappij was het stroomgebruik niet alarmerend hoger. Ik hoefde me geen zorgen te maken.

De tijd tikte verder. Het bedrijf betaalde namelijk wel nog steeds huur. "En ik had een ernstig ziek kind in het ziekenhuis liggen. Ik had belangrijker zaken aan mijn hoofd. Uiteindelijk liet ik het erbij. Mijn fout, ja."

Juni vorig jaar barstte de bom. "Al een maand was de tijdelijke verhuurperiode voorbij. Mijn contactpersoon drong aan op verlenging, maar betaalde niets. "Met behulp van een slotenmaker drong ik eindelijk mijn woning binnen. Daar trof ik vierhonderd hennepplanten aan en een enorme ravage. Dwars door de muren liepen buizen, de plafonds en muren zaten vol gaten, de badkamer stond vol chemicaliën. In een grote open meterkast hingen snoertjes die met elkaar in onbeschermde verbinding stonden. Er had gemakkelijk brand kunnen uitbreken."

Pascale verwachtte steun en medewerking te ontvangen, maar de politie hield haar staande vanwege de plantage. "Ik had niet zonder toestemming mogen binnendringen. Terwijl ík nota bene aangifte had gedaan! Na vijf weken sloot de gemeente maanden mijn appartement af, om de veiligheid te herstellen."

Pas in oktober kon Pascale haar weer opgeknapte woning in de verkoop zetten. "De gemaakte kosten om alles op te knappen, ingeleverde werkdagen en een verloren rechtszaak tegen de gemeente verder ben ik zo'n 12.000 euro armer. Er is een tweede rechtszaak voor nodig, wil ik die terug kunnen vorderen." Bij de makelaar wellicht, heeft hij de huurder onvoldoende gescreend? "Nee, hij heeft gedaan wat in zijn macht lag. Bovendien heeft hij me vanaf het eerste moment goed bijgestaan."

Airbnb

Ook vervelend: een huurder die via Airbnb een woning illegaal doorverhuurt. Linksom betaalt hij zijn maandelijkse huur aan de verhuurder, rechtsom verdient hij een bonus aan nietsvermoedende toeristen. “Onderverhuur is verboden,” zegt de advocaat Floris Havelaar. “Tenzij de eigenaar of verhuurder nadrukkelijk toestemming geeft of de huurder nog in de woning zijn hoofdverblijf heeft en een deel daarvan geeft aan een ander.”

Die eigenaar (of verhuurder) kan bij illegale onderverhuur de gemaakte kosten en geleden schade claimen: de huurder is verplicht te betalen. Dat geldt ook voor het inschakelen van een onderzoeksbureau. “Heeft de onderverhuur bewijsbaar winst opgeleverd? De eigenaar kan die winst vorderen om de schade te dekken. Indien nodig kan een rechter uitspraak doen om de hoogte van de schade te begroten.”

Alarmbellen
Hoe voorkom je zoiets? Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis (VEH): "Zorg bij tijdelijke verhuur altijd voor een clausule in het contract dat jij en jouw makelaar er tussentijds in kunnen. Dat schrikt kwaadwillenden af. De wijze waarop de huurder in jouw huis leeft, mag er nooit toe leiden dat de verkoopwaarde daalt. Kun je er niet in met een potentiële koper? Alle alarmbellen moeten afgaan."

De VEH waarschuwt mensen bij tijdelijke verhuur met een checklist op haar website. 'Check het paspoort van de kandidaat-huurder' staat bovenaan. André de la Porte : "Maar doe meer: vergelijk de kopie met het origineel, zorg dat je dat inziet. Vraag verder om een waarborgsom in de vorm van twee of drie maanden huur."

Huurder en verhuurder krijgen met meer verplichte stappen te maken voordat hun handtekeningen onder het tijdelijk contract komen te staan. Zo moet de bank of een andere geldverstrekker toestemming geven. Ook is een vergunning van de gemeente nodig, voor een termijn van maximaal vijf jaar.

Het zijn stappen die Hanneke* (39) een paar jaar geleden ook zette. Ze woonde in een gemeente in de buurt van Rotterdam en trok bij haar vriend in. "Na een jaartje in het huis besloten onze huurders te scheiden. De hurende man vertrok en stelde voor om ons huis onder te verhuren aan een hoogzwangere collega en haar gezin. We gingen daarmee akkoord."

Hanneke en haar vriend kwamen hierop terug toen de makelaar het huis bezocht met een mogelijke koper. "De vrouw lag in bed, de koelkast was beschimmeld en het huis vervuild. Meteen beëindigden we de onderverhuur. We gaven het gezin twee weken om te vertrekken. Dat deden ze. Wel namen ze de complete inboedel mee. Van meubels en gordijnen tot het bestek aan toe."

Gelukkig kon Hanneke aankloppen bij de hoofdhuurder. "Van schade was gelukkig geen sprake. Met zijn hulp en met spullen van Marktplaats hebben we het huis opnieuw ingericht. Binnen een maand konden we het weer verhuren. Zo misten we nauwelijks inkomsten. Dit keer lieten we onze makelaar alles regelen. Een bemiddelingsbureau schakelden we niet meer in, al stond dat van ons goed aangeschreven. Onze les? We laten geen onbekende onderhuurders meer toe. Mijn normen en waarden zijn duidelijk niet die van een ander."

Ondanks deze negatieve ervaringen wil Pascale niet zo ver gaan om verhuren af te raden. "Maar bereid je echt goed voor. Ga regelmatig langs als dat contractueel is vastgelegd. Nog een tip: zet de elektriciteitsaansluiting op naam van de huurder. Dit voorkomt dat je aansprakelijk wordt gehouden voor de gemiste inkomsten voor de gestolen stroom. Ik verhuurde mijn huis inclusief gas, water en licht. Stom."

* Dit zijn niet hun echte namen, die zijn wel bij de redactie
bekend­.

www.eigenhuis.nl

undefined

Leegstandswet

Bij gewone verhuur van een koopwoning geniet de huurder huurbescherming. Het huurrecht bepaalt dat hij kan blijven zitten als er geen sprake is van een wettelijk vastgelegde reden om op te zeggen. Zelfs als in het huurcontract rechtsgeldig staat dat de huur ophoudt bij verkoop. Alleen via de rechter kan worden geprobeerd de huurovereenkomst te laten ontbinden en de woning te laten ontruimen. Het is een blok aan het been van de eigenaar die zijn huis maar niet verkocht krijgt.

Dankzij de Leegstandswet kan een woning tijdelijk worden verhuurd. Zo worden in die moeilijke periode extra gemaakte kosten toch (deels) gedekt. Bovendien hoeft de hypotheek verlenende bank niet bang te zijn om bij gedwongen verkoop met een aanwezige huurder te worden geconfronteerd. Dat zou de verkoop bemoeilijken en de opbrengst nadelig beïnvloeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden