Plus

'Huurders en starters zijn verliezers van Airbnb-effect'

Onderzoeker Senne Janssen van het Economisch Bureau van ING legt uit waarom de bank onderzoek deed naar het Airbnb-effect. 'ING wil grip krijgen op de orde van grootte.'

Ton Damen
Senne Janssen van van het Economisch Bureau van ING. Beeld Marcel Wagena
Senne Janssen van van het Economisch Bureau van ING.Beeld Marcel Wagena

'Dat Airbnb een effect heeft op de transactieprijzen van koophuizen is wel bekend. ING wilde grip krijgen op de orde van grootte. Het valt niet nauwkeurig te kwantificeren, maar we hebben wel een beter beeld."

Volgens welke berekening kunnen de 11.000 Airbnb-verhuurders in het centrum 95.000 euro extra hypotheek nemen?
"Opbrengst per nacht, 131 euro, maal zestig dagen, is 655 euro per maand. Na kosten blijft 353 euro over. Daarmee kan een hypotheek van 3 procent worden genomen, uitgaande van 40,4 procent belastingaftrek en een annuïtaire aflossing."

"Wij houden netjes rekening met een maximale verhuur van zestig dagen, maar het feitelijk gemiddelde ligt daar volgens de onafhankelijke organisatie Insite Airbnb nog dertig dagen boven."

Gaat ING die extra hypotheek verschaffen?
"ING houdt zich aan de maximale leencapaciteit volgens de normen van het Nibud. Zolang het maximale bedrag niet is overschreden, kan de hypotheek zo hoog zijn als de bank en de hypotheekgever wensen."

Is het dan wel sprake van een echte extra hypotheekmogelijkheid?
"Jawel, want er zijn altijd kopers die nog niet hun maximale leenruimte hebben gebruikt. Deze kopers slaan aan het rekenen en zullen geneigd zijn hogere biedingen op hun droomhuis uit te brengen. Ook investeerders maken door Airbnb deze berekeningen."

Zal daardoor de tweedeling toenemen?
"Zeker. Voor middeninkomens zijn bij stijgende prijzen de hypotheeknormen beperkend. Maar voor de hogere inkomens is dat minder het geval."

Wie zijn hier winnaars en verliezers?
"Huurders, starters op de koopwoningenmarkt, met name middengroepen, zijn verliezers. Ook doorstromers en mensen die van buiten Amsterdam komen, zien die prijsstijging op zich afkomen. Winnaars zijn vooral verkopers die cashen en bijvoorbeeld de stad uittrekken. De economie van de stad - horeca - is ook winnaar."

Lopen huizenkopers gevaar als verhuurregels veranderen of als klanten afhaken?
"Ja, er wordt nu al gesproken de termijn van zestig dagen terug te brengen naar dertig dagen. Als dat al gebeurt, zal het geleidelijk verlopen. En kopers hebben er wel de inkomens voor om de hypotheek te dragen."

Airbnb drijft huizenprijs Amsterdam op
Huizenkopers in Amsterdam die kamers via Airbnb verhuren, kunnen de lasten dragen van tienduizenden euro's meer hypotheek. De vakantieverhuur heeft daardoor een prijsopdrijvend effect en vergroot de tweedeling tussen rijk en arm.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden