Huurders demonstratief op visite bij Stadgenoot

De Amsterdamse huurdersorganisaties en de landelijke Bond Precaire Woonvormen houden maandag een grote demonstratie in de stad. Ze hebben hun pijlen voornamelijk gericht op Stadgenoot.

Demonstranten om het Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum. Beeld FOTO BOND PRECAIRE WOONVORMEN
Demonstranten om het Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum.Beeld FOTO BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Deze woningcorporatie maakt het volgens de huurders te bont met het afbreken van woonrechten.

Aanleiding voor de demonstratie is de vergadering van Europese ministers met huisvesting in hun portefeuille in Amsterdam. Zij komen volgens de huurders alleen maar met plannen waardoor de Europese steden nog meer vercommercialiseren, sociale huurwoningen worden gesloopt, geprivatiseerd of verkocht en de woonrechten van huurders worden afgebroken.

Verstikte woningmarkt
Huurders stonden maandagmorgen vroeg al met spandoeken aan het Oosterdok tegenover het Scheepvaartmuseum, terwijl auto's met ministers voorbij reden. 'Housing for people, not for profit,' aldus een van de spandoeken van de demonstranten.

De pijlen van de huurdersorganisaties zijn vooral gericht op Stadgenoot, fel pleitbezorger van flexibele en tijdelijke huurcontracten. Dat opent de in steden verstikte woningmarkt, onderstreept Stadgenoot, maar het breekt volgens de huurders juist alle woonrechten af.

Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen: "Stadgenoot heeft overal lopen lobbyen om het onbeperkte huurcontract af te breken. Daarom gaan wij nu 'op visite bij Stadgenoot'." Om 13.00 uur verzamelen de huurders zich maandag bij Stadgenoot.

Mikpunt
De demonstratie is onderdeel van de estafette-acties van huurders tegen de vercommercialisering van de stad.

Vorige maand was Stadgenoot mikpunt van een kraak- annex bezettingsactie van een door de corporatie te koop gezette sociale huurwoning in Amsterdam Oud-West. Het was een benedenwoning, eentje die voor ouderen die geen trappen meer kunnen lopen zeer aantrekkelijk is. Huurdersorganisaties vinden het onverteerbaar dat woningcorporaties sociale huurwoningen verkopen, terwijl huurders meer dan tien jaar op wachtlijsten staan voor zo'n huis.

In het weekend bestonden de huurdersacties vooral uit lezingen in Paradiso van de huurdersactivisten Rita Silva van het Portugese Habita! en Jacob Wilis uit Londen, die vertelden over gentrificatie, privatisering en commercialisering in hun steden.

Veranderde wetgeving
Woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot erkent dat de woningcorporatie als eerste voor flexibilisering van de woningmarkt heeft gepleit. Het resulteerde in veranderde wetgeving, waardoor beperkte huurcontracten voor vijf jaar voor jongeren mogelijk worden. De nieuwe wet wordt per 1 juli ingevoerd.

"Wij zien de flexibilisering van de woningmarkt als een manier om jongeren een kans op een huis te bieden. Met een flexibel contract kunnen zij vijf jaar sparen om eventueel een huis te kunnen kopen. Ook maken ze in die periode een carrière op hun werk door, en kunnen ze na vijf jaar misschien een vrije sectorwoning huren. Wij helpen ze een moeilijke periode door te komen."

De Ruiter zegt dat Stadgenoot zo ook nieuwe huurders van buiten Amsterdam helpt, en niet alleen maar de zittende huurders. "Ik denk dat in de toekomst een kwart van onze huurders flexibel zal huren."

Volgens De Ruiter denken andere corporaties er precies hetzelfde over, maar bevindt Stadgenoot zich als koploper in de schijnwerpers van de huurdersorganisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden