Huurders De Samenwerking aan de schone stroom

Woningcoöperatie De Samenwerking legt bijna duizend zonnepanelen op haar huurwoningen en neemt daarmee een voorsprong op de grote woning­corporaties.

Bart van Zoelen
Op huurwoningen aan het Harmoniehof (Zuid) worden zonnepanelen geplaatst. Beeld Mats van Soolingen
Op huurwoningen aan het Harmoniehof (Zuid) worden zonnepanelen geplaatst.Beeld Mats van Soolingen

Woningcoöperatie De Samenwerking gaat 320 huurwoningen voorzien van zonnepanelen. De woningen zijn verdeeld over drie complexen. In totaal worden er 960 zonnepanelen geplaatst. Daarmee krijgt ruim een derde van de woningen van De Samenwerking deze zomer zonnepanelen op het dak. Meer complexen volgen als daar het dak is vernieuwd.

De Samenwerking snelt met deze operatie de veel grotere woningcorporaties vooruit. Volgens een schatting van de gemeente is op dit moment hooguit één procent van het potentieel aan Amsterdams corporatiedak met zonnepanelen belegd.

Beterschap
De woningcorporaties hebben wel beterschap beloofd. In nieuwe afspraken met het stadsbestuur is vastgelegd dat ze in 2020 aan ongeveer een kwart van hun potentieel komen, met zonnepanelen voor ongeveer veertigduizend woningen. Maar dat is onder uitdrukkelijk voorbehoud dat zonne-energie niet minder aantrekkelijk wordt door veranderende regelgeving uit Den Haag.

Een ander struikelblok dat de woningcorporaties zien opdoemen is dat ze per complex de instemming van zeventig procent van hun huurders moeten krijgen voordat ze verbeteringen aan de woningen mogen doorberekenen in de huurprijs.

Uitweg
Bij De Samenwerking is daarvoor een uitweg bedacht. Door een systeem van het Amsterdamse bedrijf Lens wordt de zonnestroom verdeeld over die huurders die dat willen. En niet over alle huurders in het hele complex ineens.

De opgewekte stroom komt bovendien niet via één centrale meter binnen. Doordat de slimme software van Lens de stroom verdeelt over de huishoudens die meedoen, worden zonnepanelen op gedeelde daken sneller rendabel.

Nu gebruiken corporaties en de verenigingen van eigenaren (VvE's) zonne-energie vaak voor verlichting in trappenhuis of lift, maar op het dak is meestal ruimte voor meer zonnepanelen dan nodig is voor alleen de verlichting. Als dat overschot wordt doorgeleverd aan het energiebedrijf is de opbrengst lager dan wanneer alle huishoudens dat ieder voor zich doen, omdat voor grootverbruikers andere tarieven gelden.

Unicum
De snelle uitrol van zonnepanelen bij De Samenwerking is 'een unicum' zegt Christiaan Brester, directeur van Lens. "Voor monumenten, maar ook voor gestapelde bouw in het algemeen."

In plaats van zeventig procent is bij Lens zo'n dertig procent aan deelnemende huishoudens genoeg om stroomproductie met zonnepanelen financieel haalbaar te maken. Dat wordt bij De Samenwerking met gemak gehaald. Twee derde van de huurders doet mee.

Met dertien cent per kilowattuur besparen ze zo'n drie tientjes per maand op de stroomkosten. De Samenwerking durfde erg stellig te zijn in de voorlichting aan de leden. Met zelfs het argument dat meer goedkope zonnestroom overblijft voor de rest als ze deze kans laten lopen. Of zoals directeur Evert Bartlema het verwoordt: "Als u niet meedoet, is dat fijn voor de buren."

Geen bezwaar
Het gemeentelijk bureau Monumenten en Archeologie heeft geen bezwaar tegen de zonnepanelen bij De Samenwerking. Ze zijn vanaf de straat niet te zien en komen bijvoorbeeld niet te hangen op de bekende oranje schuine pannendaken van de Harmoniehof. Ze komen alleen op de platte daken van de complexen. Ook krijgen ze daar een kleinere hellingshoek dan gebruikelijk. Daardoor boeten ze 'een paar procent' aan opbrengst in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden