Huurder krijgt vaak gelijk

Uit het onderzoek blijkt dat veertig procent van de huurders die de Huurcommissie inschakelen om te beoordelen of zij een te hoge huurprijs betalen, gelijk krijgt. Zij zijn daarna tientallen euro's per maand goedkoper uit. Beeld
Uit het onderzoek blijkt dat veertig procent van de huurders die de Huurcommissie inschakelen om te beoordelen of zij een te hoge huurprijs betalen, gelijk krijgt. Zij zijn daarna tientallen euro's per maand goedkoper uit.

AMSTERDAM - Huurders van woningen die een procedure beginnen bij één van de huurcommissies worden in veel gevallen in het gelijk gesteld. Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (vrom) heeft laten uitvoeren.

Huurcommissies doen als onafhankelijke instantie uitspraak in geschillen tussen huurders en verhuurders. Het gaat dan veelal om huurders die hun beklag doen over een te hoge starthuurprijs, servicekosten of onderhoudsgebreken. In de huurcommissies zijn huurders en verhuurders vertegenwoordigd.

Uit het onderzoek blijkt dat veertig procent van de huurders die de Huurcommissie inschakelen om te beoordelen of zij een te hoge huurprijs betalen, gelijk krijgt. Zij zijn daarna gemiddeld tachtig euro per maand goedkoper uit.

Ook huurders die te maken hebben met onderhoudsgebreken in de woning doen er verstandig aan de Huurcommissie in te schakelen, zo blijkt uit het onderzoek van Vrom. De huurcommissies oordeelden in veertig procent van de gevallen in hun voordeel. Daardoor waren zij gemiddeld negentig euro per maand goedkoper uit.

Verzoeken om huurverlaging werden iets minder vaak door de huurcommissies gehonoreerd. In dit soort zaken kreeg de verhuurder in 46 procent van de gevallen gelijk en hoefde de huurprijs dus niet naar beneden bijgesteld te worden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat huurders nog steeds te weinig gebruik maken van de mogelijkheden om tegen te hoge huurprijzen of gebrekkig onderhoud in beroep te gaan. Ruim een kwart kent de huurcommissie niet. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden