Huurder Eigen Haard mag wiet blijven telen in woning

Amsterdammer Rudolf Hillebrand (58) mag ondanks de bezwaren van woningcorporatie Eigen Haard wiet blijven telen in zijn huurwoning, zo luidt de uitspraak van de kantonrechter maandag.

Nina Rijnierse
Hiv-patient Rudolf Hillebrand (58) gebruikt wiet tegen misselijkheid en braken Beeld Mats van Soolingen
Hiv-patient Rudolf Hillebrand (58) gebruikt wiet tegen misselijkheid en brakenBeeld Mats van Soolingen

De hiv-patient heeft zijn cannabis nodig om misselijkheid en braken tegen te gaan. Daarvoor gebruikt hij ongeveer 5 gram wiet per dag.

Hillebrand heeft 51 wietplanten (17 in bloei, 17 om te groeien en 17 stekjes) nodig om voortdurend voldoende cannabis te hebben. Hij heeft 45 verschillende soorten planten, die hij voor verschillende klachten gebruikt.

Prikincident
Hillebrand raakte in 1992 door een prikincident op zijn werk op een intensive-care besmet met het virus. Hillebrand verklaarde al eerder dat de wiet die medicinaal verkrijgbaar is voor hem niet werkzaam is.

Het kopen van cannabis in een coffeeshop is geen oplossing, omdat de ziektekostenverzekeraar van Hillebrand dit niet vergoed.

In augustus 2015 deed de politie een inval bij de man en werden zijn planten meegenomen en vernietigd. Daarna volgde een rechtszaak vanwege illegale wietteelt.

De rechter oordeelde in februari 2016 al dat de man zijn wiet mocht kweken, maar toen kwam Eigen Haard met een aanklacht. Als Hillebrand bleef telen, moest hij vertrekken. Daar heeft de rechtbank nu een stokje voor gestoken.

Die heeft de eisen van de woningcorporatie afgewezen. Daarnaast moet Eigen Haard ook de proceskosten betalen, een bedrag van 450 euro.

Geen mogelijkheid
De kantonrechter oordeelde dat Hillebrand 'alle mogelijke wegen heeft bewandeld om thuiskweken te voorkomen', maar dat er 'op dit moment kennelijk geen andere mogelijkheid voor hem bestaat om voldoende goed werkende cannabis tot zijn beschikking te hebben'.

Er is volgens de rechtbank geen sprake van overlast voor omwonenden. Ook is de elektrische installatie van de hennepteelt akkoord bevonden.

Eigen Haard heeft nog geen vervolgstappen gepland. "We gaan de uitspraak rustig bestuderen en op basis daarvan bekijken we wat de gevolgen zijn."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden