Huurder die dreigde met bijl mag in woning Eigen Haard blijven

Een autistische huurder die een cv-monteur met een bijl bedreigde, mag in zijn woning blijven.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat heeft de kantonrechter deze week besloten.

De cv-monteur kwam in opdracht van Eigen Haard op 6 november voor een jaarlijkse controle van de cv-installatie langs bij de huurder.

Eenmaal aan het werk viel het de monteur op dat de huurder om geluidshinder tegen te gaan isolatiemateriaal in de cv-ketel had aangebracht. Hij wees de huurder erop dat dit niet de bedoeling was.

Geen contact
Dat viel kennelijk bij de man met Asperger, een autistische stoornis, verkeerd. Volgens de monteur veranderde zijn gesprekspartner van gedrag. 'Ik kreeg geen contact meer met meneer, hij beantwoordde geen vragen meer en zei niets meer,' zo verklaart de monteur in het proces-verbaal bij zijn aangifte later bij de politie.

Toen de monteur volgens protocol een paar foto's met zijn iPad van de cv-ketel wilde maken, escaleerde de situatie. Volgens de monteur smeet de huurder de iPad op de grond, liep vervolgens richting de deur en kwam terugrennen met een bijl in zijn handen.

Houthakkerbeweging
De monteur meent op de grond te zijn gevallen en te hebben gesmeekt voor zijn leven. 'Ik zag dat hij met beide handen een houthakkerbeweging vanaf boven zijn hoofd naar mij maakte in de richting van mijn hoofd. Ik kon nergens heen ik kon niet vluchten dus bleef ik smeken. Ik dacht bij mezelf, ik ga dood, nu is het klaar.'

Volgens de huurder was de dreigende situatie minder heftig. Hij zegt de bijl in zijn handen te hebben gehad, maar er niet mee te hebben gezwaaid. Ook zou de monteur niet voor zijn leven hebben gesmeekt. Bovendien zou de huurder de monteur meerdere malen hebben gevraagd weg te gaan, zonder dat hieraan gehoor werd gegeven.

De rechter oordeelt dat er de sprake is van bijzondere omstandigheden. Het is algemeen bekend dat autisten moeite hebben met sociale interactie en gevoelig zijn voor prikkels.

Uit het proces-verbaal van de monteur kwam naar voren dat hij wel degelijk de vreemde omgangsvormen bij de huurder opmerkte, maar niet besloot het werk neer te leggen. Daarnaast is het moeilijk vast te stellen wat er precies gebeurd is, omdat beide verhalen verschillen.

De huurder mag in zijn huis blijven wonen. Om het risico op herhaling te verminderen is afgesproken dat zijn grootouders ook in het huis aanwezig zijn als er gepland onderhoud plaatsvindt.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden