Huurbemiddelaar moet huurder terugbetalen

Ook het gerechtshof oordeelt dat bemiddelaars van huurwoningen ten onrechte een vergoeding van huurders hebben gevraagd, omdat ze ook voor de verhuurder van de woningen werkten.

Beeld anp

Een bemiddelaar die voor een huurder een ­woning vond, zonder dat die een concrete zoek­opdracht had gegeven, mag daarvoor definitief geen vergoeding vorderen. Dat volgt uit de uitspraken die het gerechtshof onlangs in twee Amsterdamse zaken heeft gedaan.

Het gaat om zaken die huurders hadden aangespannen tegen de Amsterdamse bemiddelaar Global Housing. De rechter gaf ze in 2016 gelijk, maar Global Housing was tegen drie uitspraken in beroep gegaan.

De huurders hadden in 2014 gereageerd op woningen die Global Housing op Facebook liet zien. Ze bezichtigden de appartementen met ­eigenaar Daan Driessen van Global Housing voordat ze ze accepteerden. Driessen bracht vervolgens bedragen oplopend tot 1633,50 euro aan bemiddelingskosten in rekening.

Grote consequenties
Nadat ze erop waren geattendeerd dat een bemiddelaar een dergelijke vergoeding niet mag vorderen, eisten ze die terug. De kantonrechter stelde de huurders in het gelijk. Global Housing ging in hoger beroep, maar het gerechtshof geeft de huurders nu opnieuw gelijk. De bemiddelaar moet de huurders terugbetalen.

De principiële uitspraken hebben grote consequenties voor huurders en bemiddelaars, waarvan er volgens het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag tientallen in Amsterdam actief zijn.

Cruciaal in de zaak is de bevestiging van een arrest van de Hoge Raad in oktober 2015, waarin is bepaald dat een bemiddelaar geen 'twee heren mag dienen'. Ook al krijgt de bemiddelaar van de verhuurder of diens makelaar geen financiële vergoeding, dan nog levert hij die verhuurder een dienst.

Als een bemiddelaar zoals Global Housing een appartement op de eigen website of Facebookpagina plaatst, met goedvinden van de verhuurder, geldt dat als bemiddeling.

Alleen als een website echt 'een elektronisch prikbord' is, waarop de verhuurder en de aspirant-huurder elkaars gegevens kunnen zien, ­zodat ze rechtstreeks met elkaar in contact kunnen treden, geldt dat niet - maar dan zal de huurder geen aanleiding zien de beheerder van zo'n website te betalen.

Misbruik van schaarste
Ramon Donicie van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag is blij met de uitspraken. "We zagen voorheen vaak dat bemiddelaars één maand huur plus btw in rekening brachten, ­terwijl dat niet mag. Het is misbruik van de schaarste op een overspannen woningmarkt. Om terugvordering te voorkomen vragen bemiddelaars nu soms lagere bedragen, zoals 350 tot 400 euro, maar ook dat mag niet."

Huurster Lisette Snijder, die een rechtszaak aanspande, zag het terugvorderen als een principekwestie. "Een vriendin en ik wilden van Utrecht naar Amsterdam verhuizen en hebben het gevraagde bedrag betaald, omdat het als normaal werd gepresenteerd. Toen iemand zei dat een bemiddelaar zo'n vergoeding helemaal niet mag vragen, zijn we daar eigenlijk pas goed over gaan nadenken en zijn we deze procedure begonnen."

Vrees voor faillissement
Eigenaar Daan Driessen van Global Housing vindt nog altijd dat hij niets onoorbaars heeft gedaan. Hij vreest een faillissement. "Ik ben een áánhuurmakelaar en treedt echt alleen voor de huurders op, die mij inschakelen omdat ze de stad niet kennen of geen tijd of zin hebben een intensieve zoektocht te beginnen. Ik heb nog nooit in opdracht van een woningeigenaar gewerkt," zegt Driessen.

"Vérhuurmakelaars dienen soms twee heren, maar ik niet. Ik vind die woningen zelf op bijvoorbeeld Facebook en informeer de mensen die een zoekopdracht hebben gegeven. Ik stel de kandidaat voor aan de eigenaar, zijn beheerder of makelaar en die bepalen wie de woning krijgt."

Driessen voelt zich gedupeerd nu hij de huurders moet terugbetalen en de proceskosten voor zijn rekening moet nemen, terwijl ook nog zo'n tien procedures lopen.

"Global Housing is een eenmanszaak en ik moet er nu alles aan gaan doen om niet failliet te gaan. Ik heb ook een huishouden, met drie kinderen. Ik ga kijken of ik zaken kan schikken."

1633,50

Daan Driessen bracht maximaal 1633,50 euro aan kosten in rekening bij nieuwe huurders na het accepteren van een woning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden