Huur winkels langs Noord/Zuidlijn dreigt te exploderen

Winkeliers en horecaondernemers langs de route van de Noord/Zuidlijn worden het slachtoffer van speculatie met winkelpanden, zegt GroenLinksraadslid Jan Hoek.

Jasper Karman
De bouwput van Noord/Zuidlijn bij metrostation Rokin in 2011. Beeld anp
De bouwput van Noord/Zuidlijn bij metrostation Rokin in 2011.Beeld anp

Volgens hem moeten ondernemers straks meer huur betalen of krijgen ze geen nieuw contract. Zijn fractie wil maatregelen.

De afgelopen jaren hadden ondernemers veel overlast van de bouwwerkzaamheden. Door het lawaai, het bouwverkeer en de hekken op de stoep bleven veel klanten weg. Vooral bij de diepe stations Rokin, Vijzelgracht en Ferdinand Bolstraat gingen ondernemers op de fles, of wisten ze - soms dankzij een schadevergoeding van de gemeente - net het hoofd boven water te houden. Hun hoop was dat als de metro zou gaan rijden, er meer winkelend publiek zou zijn dan ooit.

Nu het bijna zover is, dient zich echter een nieuw probleem aan: als de metro gaat rijden, zijn de panden waarin de winkels en de restaurantjes zitten, ineens veel meer waard.

Speculeren
Hoek waarschuwt dat de eigenaren van de winkelpanden langs de route van de Noord/Zuidlijn daar nu al op speculeren. 'Op het Rokin krijgen ondernemers nu al te horen dat hun contract niet wordt verlengd, of krijgen te maken met forse huurverhogingen. Als de ondernemer die niet kan opbrengen en het pand even leegstaat, zit de vastgoedeigenaar daar niet mee. De gederfde huur halen ze er later dubbel en dwars uit.'

Hij wijst erop dat dit niet als een verrassing kan komen voor het stadsbestuur: in 1991 diende toenmalig raadslid Eberhard van der Laan al een motie in waarin het college werd opgeroepen vastgoedspeculatie langs de Noord/Zuidlijn te bestrijden.

Hoek wil dat de gemeente onderzoekt hoeveel ondernemers met vastgoedspeculatie te maken krijgen en wat eraan kan worden gedaan. In het uiterste geval zou de gemeente wellicht moeten zoeken naar een andere plek voor een winkel of restaurant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden