Huur studentenwoning gehalveerd na uitkopen huisjesmelker

De huurprijs van een woning in Amsterdam wordt in de regel alleen maar hoger, maar niet op het Koningin Wilhelminaplein. 150 studenten betalen vanaf komende maand de helft van de originele huurprijs van hun kamer.

Josien Wolthuizen
Beeld uit 2016 van het pand op het Koningin Wilhelminaplein Beeld Elmer van der Marel
Beeld uit 2016 van het pand op het Koningin WilhelminapleinBeeld Elmer van der Marel

De kleinste kamers in het pand kosten nog 'maar' zo'n 250 euro per maand. De beursgenoteerde vastgoedbelegger NSI, eigenaar van het pand, heeft beheerder Marcel van Hooijdonk uitgekocht en hanteert sindsdien huurprijzen volgens het puntensysteem van de Huurcommissie.

Van Hooijdonk is een van de bekende huisjesmelkers van Nederland. Eerder al bleek dat hij tegen de afspraken in Oost-Europese gastarbeiders in het pand, dat was bedoeld voor studentenhuisvesting, had ondergebracht. Die zijn inmiddels verdwenen.

Nieuw contract
Stichting !Woon kreeg vervolgens signalen dat de studenten die er woonden te veel huur betaalden en bepaalde huurcontracten moesten tekenen waardoor ze niet naar de Huurcommissie konden stappen.

!Woon besloot daarop naar de rechter te stappen en vond pandeigenaar NSI als medestander op hun weg. "Ze bleken na het gedoe al twee jaar bezig om Van Hooijdonk uit het pand te krijgen," zegt Gert Jan Bakker van !Woon.

De studenten krijgen een nieuw contract en er zijn toezeggingen gedaan voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. De deuren konden bijvoorbeeld niet meer dicht, waardoor allerlei ongure types het pand in konden.

"Iedereen is hier blij mee," zegt bewoner Christa van Hoek (19). "Het scheelt ons ontzettend veel geld. Dat kun je als student wel gebruiken. Het allerfijnst is dat er eindelijk iets wordt gedaan aan de veiligheid. Het was echt niet meer prettig wonen hier."

Bakker: "Deze zaak bewijst opnieuw dat huurders, eventueel samen met hun buren of huisgenoten, succesvol in actie kunnen komen. Ook kamerhuurders hoeven niet zomaar alles te accepteren. De bewoners hebben gewonnen, de huisjesmelker verloren. Zo ziet Amsterdam het graag."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden