Huur nekt winkeliers '9 straatjes'

Een van de 9-straatjes in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Een van de 9-straatjes in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Ondernemers in 'De 9 straatjes' zeggen dat zij de dupe worden van de populariteit van hun buurt. De huren in dit deel van de grachtengordel zijn fors aan het stijgen.

Burgemeester Job Cohen kwam gisteren naar het door de winkeliers georganiseerde feest in 'De 9 straatjes' om hen een hart onder de riem te steken. ''De grap is er straks af. Dat waardoor het zo leuk is hier, gaat eraan,'' mopperde Cohen. Hardop mijmerde hij over een systeem van huur op maat, waarbij huurders en verhuurders een huur afspreken die meestijgt met de winkelomzet. ''Daar wint iedereen bij.''

In 'De 9 straatjes', de dwarsstraten in het gebied tussen Raadhuisstraat, Singel, Leidsegracht en Prinsengracht fietsten gisteren straatartiesten tussen klanten, maakten kunstenaars schilderijen en prezen ondernemers op straat hun waar aan. Met het feest wilden de ondernemers aandacht vragen voor het karakter van hun buurt, dat in hun ogen dreigt te verdwijnen.

Ongeveer 12,5 jaar geleden bundelden de ondernemers hun krachten om de veelal kleine winkeltjes in de straten gezamenlijk te promoten. Die strategie had succes, zij het dat het succes een keerzijde had: de verhuurders vragen nu volgens de ondernemers exorbitant hoge huren. In elk geval huren die tweedehandswinkels, sieradenzaakjes of handelaren in curiosa nooit kunnen betalen, zei gebiedsmanager Lony Scharenborg. ''De enige winkeliers die zich hier dan nog kunnen vestigen, zijn grote internationale ketens. Heel eervol als ze hier willen zitten, maar als je te veel van zulke zaken hebt, blijft van het bijzondere karakter van de buurt weinig over.''

Waar ondernemers nu driehonderd à zeshonderd euro per vierkante meter betalen, wordt dat bedrag soms verdubbeld als het huurcontract moet worden verlengd. In de straatjes is goed te zien wie zulke huren kunnen betalen. Internationale merken als Lee, Fred Perry, Le Coq Sportif, Paul Frank en Carhart hebben hier 'een flagshipstore' als uithangbord. Enkele ondernemers zijn voor veel geld uitgekocht door speculanten; de panden waar zij in zaten, staan al tijden leeg.

Yvette Riemersma van schoenwinkel Antonia by Yvette maakte mee dat het pand dat ze als huurder wilde kopen, net voor haar neus werd weggekaapt. De huur werd per direct opgezegd. Met een advocaat erbij kwam het toch nog goed, maar bij één van haar collega's verloopt de strijd minder voorspoedig. Ten einde raad heeft deze collega, die uit angst voor de verhuurder anoniem wil blijven, Cohen in een brief om hulp gevraagd, nu haar een verdubbeling van de huur boven het hoofd hangt: ''We willen niet weg, maar als de huur zo hoog wordt, heeft het geen zin te blijven.''

Stadsdeelbestuurder Erik Koldenhof (VVD), die net als Cohen naar het feest was gekomen, zei meer aan regulering via het bestemmingsplan te denken. ''Dat we een soort natuurgebied worden,'' zei voorzitter Laura Dols van de ondernemersvereniging verheugd.

Op 14 september zullen de ondernemers in Felix Meritis bijeenkomen om over de problemen te praten. Scharenborg: ''Het gaat mij echt aan het hart, bijna niemand durft te praten, zo angstig is men.''

Dols heeft twee zaken in de Wolvenstraat, waarvan ze er één huurt. Ook zij krijgt een flagshipstore naast zich. Dols: ''Ik durf niet te zeggen wanneer mijn contract afloopt, want dan staan andere ondernemers in de rij om het pand voor veel geld over te nemen.'' (MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden