Huren vrije sector gestegen door krapte woningmarkt

De huren van vrije sectorwoningen zijn onder druk van de krappere woningmarkt vrijwel overal gestegen. Ook de huren in Amsterdam gingen het afgelopen kwartaal opnieuw licht omhoog.

In Amsterdam stegen de huren in het afgelopen jaar miniem, van 22,28 naar 22,79 euro per vierkante meter Beeld anp
In Amsterdam stegen de huren in het afgelopen jaar miniem, van 22,28 naar 22,79 euro per vierkante meterBeeld anp

Dit blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van huurplatform Pararius voor vrije sectorwoningen.

De huren van woningen in de Randstad stijgen flink door. De huren stijgen buiten de top van de markt, Amsterdam en Utrecht, sneller.

Dat komt omdat de huren op de duurste plekken al zo hoog zijn dat weinig huurders bereid zijn nog hogere huren te betalen.

Gemiddeld stegen de huren van vrije sectorwoningen in Nederland voor nieuwe huurders 6,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017 tot 15,82 euro per vierkante meter.

Tussen wal en schip
"Het kost starters steeds meer moeite om een woning te kopen, nu het aanbod slinkt en de prijzen van koopwoningen doorstijgen," zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

"Deze groep raakt tussen wal en schip en blijft aangewezen op de huurmarkt. Vooral omdat deze huurders in de steden willen wonen, wordt het daar drukker en stijgen ook de huren. De koopmarkt beïnvloedt zo de huurmarkt."

In Amsterdam stegen de huren in het afgelopen jaar miniem, van 22,28 naar 22,79 euro per vierkante meter. In zes van de zeven stadsdelen stegen de huren.

Alleen in stadsdeel Noord was sprake van een zeer lichte daling vergeleken met vorig jaar, met ongeveer tien cent tot 16,85 euro per vierkante meter.

Rest van Nederland
De huren buiten stad stijgen sneller dan in Amsterdam. In Almere stegen de huren van vrije sectorwoningen 7,3 procent in een jaar tijd. Ook in het zuidelijk deel van de Randstad stijgen de huren snel.

In Rotterdam klommen de huren van vrije sectorwoningen met ruim 12 procent ten opzichte van vorig jaar, tot 15,85 euro per vierkante meter. Voor het eerst betalen inwoners van Rotterdam gemiddeld meer huur in de vrije sector dan in Den Haag.

In de rest van Nederland is eveneens sprake van snel stijgende huren en van een inhaaleffect ten opzichte van de woningmarkt in Amsterdam. In Nijmegen stegen de huren in een jaar tijd 10,7 procent, in Enschede 10,9 procent, in Den Bosch met 9,7 procent en in Tilburg met 8 procent.

Apeldoorn
De grootste stijging tekende zich af in Apeldoorn, waar de vrije sectorhuren binnen een jaar 22,8 procent hoger werden. Pararius signaleert een voortgaande trek naar midden-Nederland.

Directeur De Groot: "Jongeren vertrekken uit de buitengebieden naar de steden. De huren in Friesland, Drenthe en Overijssel blijven achter. Daar daalden de vrije sector huren gemiddeld met ongeveer drie tot vier procent. In Groningen stijgen alleen de huren in de stad Groningen."

Lees ook: 4x de maandhuur: onmogelijke inkomenseis voor starters

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden