Huren vrije sector Amsterdam stijgen steeds sneller

De huren van vrije sectorwoningen in Amsterdam stijgen steeds sneller. Vorig jaar stegen ze 6,4 procent in het eerste kwartaal, 7,1 procent in het tweede kwartaal, 9 procent in het derde kwartaal en 10,4 procent in het laatste kwartaal.

Ton Damen
De huizen in het stadshart zijn het duurst. Beeld anp
De huizen in het stadshart zijn het duurst.Beeld anp

Dit blijkt uit cijfers van huurwoningsite Pararius. In het goedkoopste stadsdeel van de stad, Zuidoost, konden nog huizen voor 10,63 euro per vierkante meter gehuurd worden, tegen 25,03 euro per vierkante meter in het Centrum, 22,72 euro in Zuid en 22,30 euro in West. Een appartement van 75 tot 100 vierkante meter kost zo in de gewilde stadsdelen al snel meer dan 2100 euro per maand.

De stijging van de huren houden verband met de aanhoudende schaarste. 59 procent van de Amsterdamse huizen zijn sociale huurwoningen, 32 procent zijn koopwoningen. Slechts 9 procent van de woningen in de stad worden verhuurd in de vrije sector. Deze huizen worden veelal voor meer dan duizend euro per maand verhuurd. Het segment 'middenhuur', huizen met huren tussen de 710 en duizend euro, ontbreekt bijna volledig.

Tekort
Pararius ziet een snelle stijging van de huurprijzen in de hele Randstad. Oorzaak is, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius, dat er een groot tekort is aan vrije sector huurwoningen in de regio. Intussen stijgt de vraag van huurders met middeninkomens.

De huren stegen in heel Nederland in een jaar met gemiddeld 5,2 procent tot 13,14 euro per vierkante meter. De stijging komt voor rekening van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. De huren in Nederland zouden zonder deze provincies op gemiddeld 9,58 euro per vierkante meter liggen, zeg 950 euro voor een eengezinswoning van honderd vierkante meter.

Pararius signaleert verder dat de huren in Amsterdam proportioneel hoger worden naarmate een huis minder vierkante meters heeft. Een woning van 50 tot 75 vierkante meter werd in het laatste kwartaal verhuurd voor rond de 25 euro per vierkante meter. Een huis van 125 tot 150 vierkante meter haalt krap de twintig euro per vierkante meter.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden