Huren vrije sector Amsterdam stijgen niet meer

De huren van vrije sectorwoningen in Amsterdam lijken niet meer verder door te stijgen. Het laatste kwartaal lag de huurprijs van een vrije sectorwoning onder de 22 euro per vierkante meter, nadat die prijs in de twee kwartalen daarvoor juist net boven dat bedrag uitkwam.

Ton Damen
Huren in de vrije sector in Amsterdam zouden al drie kwartalen gelijk zijn gebleven. Beeld anp
Huren in de vrije sector in Amsterdam zouden al drie kwartalen gelijk zijn gebleven.Beeld anp

Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van verhuursite Pararius.nl in Amsterdam. "De huren van vrije sector huurwoningen zijn per saldo drie kwartalen stabiel," zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Het online platform biedt zicht op zestig procent van de markt, vergelijkbaar met de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) als het gaat om de kwartaalcijfers over verkoop van koopwoningen.

Stijging
De huur van een doorsnee vrije sector huurwoning in de stad lag in het tweede kwartaal van dit jaar op 21,98 euro. In het eerste kwartaal dit jaar lag de prijs op 22,34 euro, in het laatste kwartaal vorig jaar op 22,38 euro.

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat doorgaans een betere graadmeter is, steeg de prijs van vrije sector huurwoningen 6,3 procent in de stad.

Verschillen per stadsdeel
Een vrije sectorwoning bracht toen 20,68 euro huur per vierkante meter op. Voor het eerst oversteeg de gemiddelde huur in Amsterdam toen de tweeduizend euro per maand voor een huis van honderd vierkante meter.

De prijzen voor gemeubileerde huizen, gemiddeld 22,73 euro per vierkante meter, en gestoffeerde huizen, 22,94 euro per vierkante meter, ontlopen elkaar niet veel. Kaal worden de huizen gemiddeld voor 13,03 euro per vierkante meter verhuurd.

De gemiddelde prijzen verschillen sterk per stadsdeel. In Zuidoost betalen huurders 12,50 euro per vierkante meter, in het stadsdeel Centrum 24,36 euro.

Nederland
De vrije sector huren stegen alleen in Rotterdam sneller dan in Amsterdam. Een gemiddelde huurwoning in de Maasstad kostte 14,22 euro, een schijntje vergeleken met Amsterdam, maar dat was 6,9 procent hoger dan het prijsniveau van vorig jaar.

De huren in de vrije sector stijgen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, het hardst in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Landelijk stegen de prijzen gemiddeld zowel kwartaal op kwartaal, als vergeleken met een jaar geleden. Een huis in de vrije sector in Nederland kost momenteel 13,50 euro per vierkante meter, 6,2 procent meer dan in dezelfde periode in 2015.

De goedkoopste plek om te huren in Nederland is Roermond. Daar kun je terecht voor gemiddeld 7,63 euro per vierkante meter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden