Huren stijgen in middelgrote steden harder dan in Amsterdam

De huren van vrije sectorwoningen in middelgrote steden stijgen het hardst. Het grootste deel van die steden liggen buiten de Randstad.

In stadsdeel Centrum bleef de huur per vierkante meter vrijwel onveranderd op 25 euro stekenBeeld anp

In deze plaatsen ligt de gemiddelde stijging van de huren tussen de ruwweg acht en ruim twintig procent. De huren van vrije sectorwoningen in Amsterdam liggen al hoog en klimmen nauwelijks meer.

Dit blijkt uit de huurprijzen van tienduizend woningen die het afgelopen kwartaal via woningsite Pararius werden verhuurd.

Gemiddeld betaalde je voor een huurwoningen in de vrije sector in Amsterdam in het eerste kwartaal 22,48 euro per vierkante meter, 21 cent meer dan in het kwartaal ervoor. In stadsdeel Centrum bleef de huur per vierkante meter vrijwel onveranderd op 25 euro steken.

In Nederland bedroegen de vrije sectorhuren begin dit jaar gemiddeld 15,56 euro, tegen 15,25 euro in het vierde kwartaal van 2017.

De huren in Amsterdam stegen tot het tweede kwartaal 2016 snel, maar daarna nam de stijging af. Hetzelfde gebeurde in Utrecht later. Daar kwam de omslag in de tweede helft van het vorig jaar.

Grenzen
Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, liggen de huurprijzen in de grote steden in de Randstad al zo hoog dat er vrijwel geen ruimte is om nog verder te stijgen.

De betaalbaarheid van de huurwoningen loopt in de aantrekkelijkste woongebieden tegen grenzen aan. De ontwikkeling van de lonen kan die stijging ook niet aan.

De prijzen in steden buiten de Randstad klommen in sommige gevallen spectaculair. In Apeldoorn bedroeg de stijging in één kwartaal tijd 20,2 procent, in Almere 18,8 procent, in Amersfoort 15,4 procent, en in Tilburg, dat jarenlang werd gekenmerkt door een slechte woningmarkt, met 13,6 procent.

De grootste stijging werd gemeten in Zoetermeer, waar de huren in een kwartaal tijd 20,8 procent klommen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden