PlusFilmrecensie

Humor binnen een aan regels gebonden filmuniversum

Zolang de nadruk op de humor ligt is Ant-Man and the Wasp een kostelijke traktatie. Maar het scenario bevat ook loodzware plotlijnen. Het bezorgt de film een zwabberende toonzetting.

null Beeld Ant-Man and the Wasp
Beeld Ant-Man and the Wasp

Zal er ooit weer een superheldenfilm gemaakt worden die geen vervolg is en niet aan de regels van een gevestigd filmuniversum moet voldoen?

Hopelijk wel, want met de twintigste bijdrage aan het Marvel Cinematic Universe dient zich alweer een toffe komedie aan die jammerlijk uit het lood hangt om in een overkoepelend bedrijfsplan te passen.

Ant-Man and the Wasp is een vervolg op het eveneens gehavende Ant-Man, het schoolpleingevecht Captain America: Civil War en het recente genocidespektakel Avengers: Infinity War.

Malle fratsen
Ant-Man had een roerige productiegeschiedenis: oorspronkelijk schrijver en regisseur Edgar Wright weigerde zich in het Marvelkeurslijf te laten dwingen en stapte op.

Vervangend regisseur Peyton Reed koppelde Wrights malle fratsen aan alle vereiste bloedserieuze dwarsverbanden, terugverwijzingen en vooraankondigingen en doet dat in het vervolg opnieuw.

Het ondermijnt de schelmenkomedies rond een kwartet min of meer gerehabiliteerde bajesklanten, aangevoerd door een inbreker die bovenal een goede vader voor zijn dochtertje wil zijn.

Zware plotlijnen
De door Paul Rudd vertolkte schelm wordt in het vervolg door krimpprofessor Michael Douglas betrokken bij diens pogingen de quantumdimensie te doorgronden en werkt daarbij als Ant-Man samen met de gevleugelde miniatuursuperheldin Evangeline Lilly.

Reed haalt een hoog komisch rendement uit de wrevelige omgang tussen de drie quantumverkenners, de stuntelende bajesklanten en een bonte stoet bijfiguren. Het humoristisch potentieel van het verkleinen of uitvergroten van mensen, dieren en objecten wordt optimaal uitgebuit.

Zolang de nadruk op de humor ligt is Ant-Man and the Wasp een kostelijke traktatie. Maar het scenario bevat ook loodzware plotlijnen rond een gekwelde jonge vrouw, die bij een quantumexperiment voor het leven beschadigd raakte, en Douglas' verdwenen echtgenote, die een vergelijkbaar lot trof. Het bezorgt de film een zwabberende toonzetting.

Ant-Man and the Wasp

Regie Peyton Reed
Met Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Michael Peña
Te zien in Arena, City, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden