PlusMijn Amsterdam

Humberto Tan: 'We hebben een zogenaamd sociale coalitie'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Humberto Tan.

Josien Wolthuizen
Humberto Tan: 'Mensen zoeken de drukte op en zeggen vervolgens: het is te druk. Het is een stád' Beeld Tammy van Nerum
Humberto Tan: 'Mensen zoeken de drukte op en zeggen vervolgens: het is te druk. Het is een stád'Beeld Tammy van Nerum

Park

"Ik heb goede herinneringen aan het Beatrixpark. Dat ligt vlak bij mijn huis. Het is er heel sereen. Toen ik nog een hond had, wandelde ik er graag."

Mijn buurt

"Watergraafsmeer is een fijne buurt. Ik heb er tien jaar met veel plezier gewoond. Ik kon er helaas geen geschikt huis vinden, dus ik ben weggegaan. Nu woon ik net buiten de stad langs de Amstel."

Beste plek om te relaxen

"Dat zijn de polders achter Klein Kalfje, zo'n beetje tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. De watervogels, het riet, de wind. Ik ga er vaak vroeg in de ochtend heen om te fotograferen. Voor zonsopgang is het prachtig."

Monument

"In de muur van de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein zit een plaquette met de namen van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden. Je loopt er zo voorbij, maar het is heel bijzonder."

Plaquette met de namen van de vijftien slachtoffers in de muur van de Mozes en Aäronkerk Beeld Tammy van Nerum
Plaquette met de namen van de vijftien slachtoffers in de muur van de Mozes en AäronkerkBeeld Tammy van Nerum

Favoriete vervoersmiddel

"Auto of motor. Ik vind al die plannen om auto's te weren grote onzin. Dat parkeren binnenkort 7,50 euro per uur kost, maakt de stad exclusief voor mensen met veel geld. Die betalen dat bedrag wel. En we hebben een zogenaamd sociale coalitie. Vervolgens worden ook nog eens ik weet niet hoeveel tramhaltes opgeheven. Dat is burgertje pesten."

Eerste keer in Amsterdam

"In de Gliphoeve in de Bijlmer. Dat was mijn eerste kennismaking met Amsterdam, nadat ik met mijn moeder, broer en zus uit Suriname was gekomen. Ik was toen een jaar of 4, dus ik weet er niet veel meer van."

Markt

"De Dappermarkt vind ik een mooie markt. Het is knusser dan de Albert Cuyp en de Dapperbuurt is een fijne buurt. Toen ik in de Watergraafsmeer woonde, kwam ik er best vaak. Nu ga ik soms nog. Wat ik dan koop? Puur intuïtieve aankopen."

Geheim adresje

"Ik spreek graag af op de 21ste verdieping van het QO-hotel in het Amstelkwartier. Vooral rond vijf uur 's middags. Dan is het rustig en heb je een prachtig uitzicht, zeker met een ondergaande zon."

De 21ste verdieping van het QO-hotel Beeld Tammy van Nerum
De 21ste verdieping van het QO-hotelBeeld Tammy van Nerum

Mooiste herinnering

"Vroeger ging ik altijd met een grote groep vrienden stappen. Tijdens de rit van drie kwartier met de nachtbus vanuit de stad naar de Bijlmer praatten we na over de nacht en hadden we veel plezier. Daar genoot ik enorm van."

Met pek en veren de stad uit

"Mensen die de stad te druk vinden. Het is een stád. Ik hoorde over mensen die tegenover Artis wonen en klagen dat ze 's ochtends de zeeleeuwen horen. Hoe bestaat dat? Mensen zoeken de drukte op en zeggen vervolgens: het is druk."

Lekkerste broodje

"Bij café Wheels in de Wolvenstraat heb ik laatst een heerlijke hamburger met double cheese, bacon en spiegelei gegeten. Een aanrader."

Hamburger met double cheese, bacon en spiegelei van Café Wheels Beeld Tammy van Nerum
Hamburger met double cheese, bacon en spiegelei van Café WheelsBeeld Tammy van Nerum

Kroeg

"Café Anno 1890 op de Amstelveenseweg. Ze hebben de allerlekkerste gehaktballetjes met satésaus, met of zonder brood. Ik zit er regelmatig."

Ik voel me Amsterdammer omdat...

"Ik blij word van de andreaskruisen. Laatst zag ik ze weer op een vlag op de Prinsengracht. Ik werd er zo gelukkig van dat ik er een Instastory van heb gemaakt. En ik ben gek op Amsterdamse humor en woorden. Geinporum, bijvoorbeeld. Heerlijk."

Een avond stappen met...

"Makker Leo Driessen. Ik heb het altijd leuk met hem. Hij is ook een theeleut, we kunnen lekker theeleuten met z'n tweeën."

Museum

"Huis Marseille op de Keizersgracht, een lief en klein museum over fotografie. En het Rijksmuseum, dat is een enorme bron van inspiratie voor mijn foto's."

Mooiste brug

"Ik heb de meeste emotie bij de Berlagebrug. Ik fietste daar vroeger elke dag overheen naar school. De roeiers die er onderdoor gaan, de sproeiers die de brug in de zomer koel houden. Er is altijd reuring."

De Berlagebrug Beeld Tammy van Nerum
De BerlagebrugBeeld Tammy van Nerum

Dieren in Amsterdam

"Ik vind de slechtvalk op het ABN Amrokantoor op de Zuidas bijzonder. Ik ben ook een keer vossen gaan kijken in het Westelijk Havengebied met stadsecoloog Martin Melchers. Schitterend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden