'Humanitaire corridor' in Gaza

Israël is bereid zogenaamde 'bompauzes' te houden om hulp aan de bevolking mogelijk te maken. Het land wil voorlopig echter niets weten van een bestandsvoorstel dat de Egyptische president Hosni Mubarak (links) deed na een onderhoud met zijn Franse ambtgenoot Sarkozy. Foto AP /Eric Feferberg Beeld
Israël is bereid zogenaamde 'bompauzes' te houden om hulp aan de bevolking mogelijk te maken. Het land wil voorlopig echter niets weten van een bestandsvoorstel dat de Egyptische president Hosni Mubarak (links) deed na een onderhoud met zijn Franse ambtgenoot Sarkozy. Foto AP /Eric Feferberg

JERUZALEM - Israël is bereid een 'humanitaire corridor' in te stellen om hulp aan de bevolking van Gaza mogelijk te maken. Daartoe zullen in nog aan te wijzen gebieden de gevechtsacties tijdelijk worden gestaakt.

Elders gaat het offensief door. Israël wil voorlopig nog niet weten van een bestandsvoorstel dat de Egyptische president Hosni Mubarak gisteren deed na een onderhoud met zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy.

In Jeruzalem kwam vanmorgen het zogeheten veiligheidskabinet bijeen om het Egyptische voorstel te bespreken. De Israëlische regering staat voor de keus de 'laatste fase' van de operaties in Gaza te laten ingaan, of akkoord te gaan met een staakt-het-vuren. Vooralsnog lijkt het erop dat men de operaties tegen Hamas zal voortzetten, omdat nog niet alle doelen bereikt zijn die zich men heeft gesteld.

Details van het Egyptische voorstel zijn niet bekendgemaakt, maar in elk geval bepleit het plan een onmiddellijk staakt-het-vuren om hulpverlening mogelijk te maken, en het op gang brengen van onderhandelingen tussen Israël en Hamas.

De Palestijnse president Mahmoed Abbas, die gisteren in New York een zitting bijwoonde van de Veiligheidsraad die aan Gaza gewijd was, betuigde onmiddellijk instemming met het plan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice reageerde eveneens positief op het Egyptisch-Franse initiatief, maar waarschuwde dat een overeenkomst geen kans van slagen heeft als er geen einde komt aan de raketaanvallen van Hamas en het smokkelen van wapens naar Gaza.

Sarkozy zei dat hij eerder over het bestandsvoorstel heeft gesproken met de Israëlische premier Ehoed Olmert, en dat hij goede hoop heeft dat de Israëlische reactie kans biedt op beëindiging van de operatie in Gaza, 'dat wil zeggen: niet alleen een staakt-het-vuren, maar een terugtrekking'. In het Egyptische voorstel zou 'niemand worden vernederd, en niemand gezichtsverlies lijden', zei Sarkozy.

Barack Obama liet zich gisteren voor het eerst concreter uit over Gaza. Het verlies aan burgerlevens 'is voor mij een bron van diepe zorg', zei hij, reagerend op het bloedbad in een VN-school bij Gaza-Stad, waarbij zeker dertig doden zijn gevallen.

Volgens Israël bevonden zich in de school naast burgervluchtelingen ook Hamasstrijders, die vanuit het gebouw Israëlische posities met mortieren bestookten.

Obama benadrukte dat hij zich aan het principe wil houden dat alleen president George Bush op dit moment voor de VS kan spreken.

''Maar na 20 januari zal ik heel veel meer over dit onderwerp zeggen. Vanaf het begin van mijn regeringsperiode zullen we nauw en effectief betrokken zijn bij alle pogingen het conflict in het Midden-Oosten op te lossen. Daar verbind ik mij aan.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden