Analyse

Hulpverleners zijn geweld spuugzat

Opnieuw werden hulpdiensten bij de jaarwisseling bekogeld met stenen en vuurwerk. De politie en de brandweer hebben schoon genoeg van het 'imbeciele gedrag', maar harder straffen helpt niet.

Roelf Jan Duin en Laura Obdeijn
Door een aanrijding op het Kaapseplein in Den Haag is een politieman in de nieuwjaarsnacht zwaargewond geraakt. Er moest extra mankracht worden ingezet omdat agenten en hulpverleners door omstanders bekogeld werden. Beeld ANP
Door een aanrijding op het Kaapseplein in Den Haag is een politieman in de nieuwjaarsnacht zwaargewond geraakt. Er moest extra mankracht worden ingezet omdat agenten en hulpverleners door omstanders bekogeld werden.Beeld ANP

Van alle tradities waarmee de viering van oud en nieuw is omgeven, is het de meest onbegrijpelijke: geweld tegen hulpverleners. Ook deze jaarwisseling was het weer raak: agenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel werden tijdens hun werk belaagd door vaak stomdronken en compleet losgeslagen vandalen.

Kennelijk is het normaal geworden dat Nederland één nacht per jaar verandert in een oorlogsgebied. In Den Haag raakte een agent zwaargewond toen hij werd aangereden, politiemensen die plaats wilden maken voor de ambulance werden vervolgens bekogeld met stenen en vuurwerk.

In Amsterdam waren elf incidenten van geweld tegen agenten, brandweerlieden en een verkeersregelaar.

"Het is helaas onderdeel geworden van oud en nieuw," zei een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. "Onbegrijpelijk en onacceptabel."

Brandweercommandant Leen Schaap wond er minder doekjes om, hij sprak van 'ongelooflijk imbeciel gedrag'. "Het zijn brandweermensen die mensen en dieren aan het redden zijn. Die gewoon hun werk doen."

Ook minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) vindt de incidenten 'onacceptabel', liet hij zondagavond weten. Dit kwam hem op digitale hoon te staan vanuit zijn eigen politieapparaat.

De teamchef van politieteam Segbroek in Den Haag twitterde: 'Soms past het U meer om te zwijgen. Dat is nu. Middelen om het werk te doen zijn ondermaats en geen politieke steun.' Later werd die tweet op last van zijn werkgever verwijderd.

Preventieve maatregelen
De strafeisen voor geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisselingen zijn al jaren geleden verhoogd, maar dat lijkt geen oplossing. Evenmin laten raddraaiers zich weerhouden door het supersnelrecht, waarbij binnen een paar dagen gestraft wordt. Van preventieve maatregelen, zoals de inzet van de zogeheten voetbalwet om notoire vandalen tijdens oud en nieuw van de straat te houden, wordt nog nauwelijks gebruikgemaakt.

Wellicht dat voor een meer fundamentele oplossing een aanpassing het feest zelf vereist is: het afsteken van vuurwerk. De korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom gooide vanochtend de knuppel in het hoenderhok. 'Het is tijd om te stoppen met zwaar vuurwerk,' twitterde hij. Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen hield eenzelfde pleidooi, vanwege het hoge aantal vuurwerkslachtoffers.

Het lijkt geen heel gek idee. Een feest dat na middernacht wordt gevierd en gepaard gaat met veel drankinname vraagt eerder om strakkere dan lossere regels. Het legaal afsteken van rotjes, een gedoogde vorm van baldadigheid, wordt door sommigen als vrijbrief gezien om zich aan absurd gedrag te buiten te gaan.

Zie ook: Zo verliep nieuwjaarsnacht in Amsterdam

11

In Amsterdam waren er elf incidenten waarbij geweld werd gebruikt tegen hulpverleners. Ook elders in het land was het veelvuldig raak.

Brandwonden

In de 32 uur van 31 december 00.01 uur tot 1 januari 08.00 uur zijn er in
Amsterdam elf incidenten geweest waarbij burgers zich tegen hulpverleners keerden, meldt de gemeente op basis van voorlopige rapportages van de politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening.

Rond 21.00 uur op oudejaarsavond werden twee mensen nabij de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Nieuw-West opgepakt omdat ze vuurwerk op agenten afschoten. Ze worden verdacht van zware mishandeling.

De brandweer werd twee keer met vuurwerk bekogeld in West: twee brandweermannen bij een scooterbrand werden op het hoofd geraakt toen er vuurpijlen naar hen werden afgeschoten.

Eén van de mannen liep lichte brandwonden op. Ook bij een containerbrand werd de brandweer bekogeld. Die besloot 'terughoudend uit te rukken' bij kleine brandjes. Ook een verkeersregelaar moest het ontgelden.

Vorig jaar waren er vier incidenten; de jaren daarvoor kwamen de cijfers overeen met dit jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden