Hulpverleners vrezen voor kwaliteit jeugdzorg

Hulpverleners zijn bang dat de kwaliteit van de jeugdzorg de komende jaren achteruit gaat, als deze van Rijk en provincies overgaat naar de gemeenten. Veel specialistische zorg zal dan verloren gaan en tussen gemeenten ontstaan kwaliteitsverschillen op dit terrein.

Archieffoto van de opening van een centrum voor Jeugd en Gezin in Den Haag. Beeld anp
Archieffoto van de opening van een centrum voor Jeugd en Gezin in Den Haag.Beeld anp

Dat komt naar voren uit een dinsdag gepubliceerde enquête van Abvakabo onder ruim 1200 werknemers in de jeugdzorg . Van de ondervraagden verwacht een ruime meerderheid van 86 procent dat de gemeenten vooral naar de prijs van de zorg voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland zullen kijken in plaats van naar de kwaliteit.

Verder meent 79 procent dat gemeenten in 2015 nog niet klaar zijn voor de verandering, als de plannen van het kabinet doorgaan. Ook de eigen organisaties zijn er nog niet aan toe, denkt meer dan de helft.
Voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV vindt de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten onwenselijk. 'Als hiertoe toch wordt besloten dan moet dit zorgvuldig gebeuren.' Ook verwerpt zij de beleidsvrijheid die gemeenten zouden krijgen. 'Dat betekent dat ze zelf kunnen bepalen welke zorg gezinnen in hun gemeente krijgen. De rijkdom van een gemeente zal hierin bepalend zijn.'

Van de ondervraagden vreest driekwart bovendien voor de eigen baan door de veranderingen. Ook verwachten velen meer administratieve rompslomp. De vakorganisatie wil voorkomen dat de werknemers in de jeugdzorg net als bij de thuiszorg, de dupe worden van aanbestedingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden