Hulptroepen bereiken getroffen Libië

De internationale gemeenschap heeft het door de oorlog zwaar getroffen Libië hulp in het vooruitzicht gesteld. Circa 30 boten met onder meer brandstof, water, voedsel en medicijnen zijn klaar om aan te leggen in de haven van de Libische hoofdstad Tripoli.

ANP/Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Buitenlandse journalisten en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties luidden eerder de noodklok over de situatie in Libië. Ban zei dat er een groot gebrek is aan voedsel, brandstof en medicijnen, met name in Tripoli en het Nafusagebergte.

Hij zei dat de Veiligheidsraad van de VN zich met spoed buigt over het sturen van een VN-missie naar Libië. Die moet helpen 'orde en stabiliteit te herstellen' in het Noord-Afrikaanse land, aldus de Zuid-Koreaan. De Britse regering liet vandaag weten dat het voor 3 miljoen pond (circa 3,4 miljoen euro) aan noodhulp voor Libië vrijmaakt.

Londen draagt bij
In samenwerking met het Rode Kruis zullen voedselvoorraden naar het land worden overgebracht. Verder wil Londen bijdragen aan medische hulpverlening aan zo'n 5000 mensen die door de oorlog zijn getroffen.

De nieuwe machthebbers in Libië spraken vandaag berichten van buitenlandse media tegen dat Tripoli kampt met een groot gebrek aan water. Ze ontkenden dat de drinkwatervoorziening is uitgeschakeld uit vrees voor vergiftigd water. 'We hebben wat technische problemen gehad, maar toch hebben we genoeg drinkwater', aldus een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad.

Nieuw succes

Op het militair gebied claimden de nieuwe machthebbers een nieuw succes. Ze stelden dat ze de stad Ras Jdir aan de grens met Tunesië hebben veroverd op aanhangers van Muammar Kaddafi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden