Hulporganisaties verdelen 8,6 miljoen euro in Filipijnen

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben tot nu toe 8,6 miljoen euro besteed aan honderdduizenden slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen bijna 4 maanden geleden. Dat geld is vooral besteed aan voedselhulp, noodhulppakketten met daarin pannen, dekens, medische zorg en drinkwater.

redactie
Huis in aanbouw in Tacloban. Beeld ANP
Huis in aanbouw in Tacloban.Beeld ANP

Dat schrijft de SHO donderdag in een eerste verantwoording over de besteding van het geld. Op Giro 555 kwam uiteindelijk 36 miljoen euro binnen. Dat bedrag wordt door negen organisaties verdeeld, waaronder Cordaid, het Rode Kruis, Oxfam Novib en Unicef.

Van de 36 miljoen euro gaat 91 procent op aan hulpverlening. Het resterende geld wordt gebruikt voor kosten die werden gemaakt om de actie op te zetten en aan het controleren en verantwoorden van de verschillende hulpprogramma's vanuit Nederland.

De komende maanden leggen de hulporganisaties zich vooral toe op huizenbouw en het creëren van inkomstenbronnen. 'Mensen willen zelf weer een leven opbouwen, zonder hulp, met eigen inkomsten. Het creëren van nieuwe inkomstenbronnen in een ineengestorte lokale economie wordt de komende tijd één van de grootste uitdagingen', zegt SHO-actievoorzitter Henri van Eeghen. Hij is momenteel op de Filipijnen.

Straten schoongeveegd
'Het verschil met drie maanden geleden is groot. Duizenden tonnen puin zijn geruimd en straten zijn schoongeveegd. Mensen proberen hun leven weer op te pakken. Maar er moet nog een heleboel gebeuren. De omvang van de ramp is immens.' Hij schat in dat de wederopbouw nog jaren gaat duren. De SHO-hulporganisatie wil het geld dat op Giro555 binnnenkwam in twee jaar besteden.

Door de tyfoon die bijna vier maanden geleden over de Filipijnen raasde, werden duizenden mensen gedood. Meer dan 4 miljoen mensen verloren hun huis en ruim 14 miljoen mensen werden afhankelijk van een of andere vorm van hulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden