Hulporganisatie onderzoekt ebolaprotocol na besmetting

De hulporganisatie Save the Children zegt alles in het werk te stellen om te achterhalen hoe de verpleegkundige Pauline Cafferkey besmet is geraakt met ebola. Cafferkey werkte drie weken als vrijwilliger in Sierra Leone en hield zich daar aan alle protocollen die besmetting juist moeten voorkomen.

redactie
Een buitenlandse gezondheidswerker in het Save the Children ziekenhuis in Freetown, Sierra Leone. Beeld reuters
Een buitenlandse gezondheidswerker in het Save the Children ziekenhuis in Freetown, Sierra Leone.Beeld reuters

Ze keerde ruim een week geleden terug en bleek toch ebola te hebben opgelopen. Haar toestand is nog altijd kritiek maar inmiddels wel gestabiliseerd, zei onderminister van Volksgezondheid Jeremy Hunt vandaag.

De verantwoordelijke van de organisatie voor Sierra Leone zei tegen de BBC dat alles wordt onderzocht om de besmettingsbron te achterhalen. Daarbij wordt zowel naar het materiaal gekeken dat Cafferkey gebruikte als naar de persoonlijke contacten die ze had, zowel in als buiten het behandelcentrum Kerrytown waar ze werkte.

Hulpverleners houden zich aan strikte regels als ze in contact komen met de lokale bevolking.

Keytown

Kerrytown is in twee maanden tijd gebouwd door het Britse leger en opende begin november in een buitenwijk van de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown. Er zijn inmiddels tweehonderd ebolapatiënten behandeld, van wie zeventig de ziekte hebben overleefd. Een vijfde van de verpleegkundigen in het centrum komt uit het buitenland.

Meer dan zeshonderd medisch hulpverleners zijn tot nu toe besmet geraakt met ebola, de meesten afkomstig uit West-Afrika. Honderd van hen zijn gestorven.

De Schotse Cafferkey reisde uit Sierra Leone naar Glasgow via de Marokkaanse stad Casablanca en de Londense luchthaven Heatrow. Daar werd ze getest op ebola en ze vertelde dat ze mogelijk koorts had. Ze bleek echter een normale temperatuur te hebben en mocht doorvliegen. De volgende dag werd Cafferkey ziek.

Het Kerry Town Ebola behandelingscentrum waar de de verpleegkundige Pauline Cafferkey werkzaam was. Beeld afp
Het Kerry Town Ebola behandelingscentrum waar de de verpleegkundige Pauline Cafferkey werkzaam was.Beeld afp

Meer dan achtduizend doden

Meer dan achtduizend mensen zijn inmiddels overleden aan ebola. Sinds de ziekte eind 2013 opdook in het westen van Afrika, zijn zeker 20.656 mensen besmet geraakt, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag.

Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn het zwaarst getroffen door de epidemie. Vooral in Sierra Leone is de uitbraak nog lang niet onder controle. Liberia maakte dit weekend juist bekend dat in februari de scholen weer open gaan. Een half jaar geleden werden die gesloten in een poging de uitbraak van het dodelijke virus in te dammen. De laatste weken lijkt dat daadwerkelijk te lukken; het aantal nieuwe besmettingen daalt.

Een man besmet met ebola ligt voor een huis vlakbij Freetown in Sierra Leone. Beeld ap
Een man besmet met ebola ligt voor een huis vlakbij Freetown in Sierra Leone.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden