Hulpmissie naar Loehansk: stad zonder water en stroom

Er komt een internationale humanitaire missie naar Oost-Oekraïne, waar meer dan duizend mensen zonder water en elektriciteit zitten in steden als Loehansk en Donetsk. Dat zei de Oekraïense president Porosjenko vandaag. De missie zou onder leiding staan van het Rode Kruis en wordt onder andere gesteund door de EU en de VS. Rusland wil ook een hulpmissie sturen, maar de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso waarschuwt hem: er komt geen militaire interventie door Rusland 'onder het mom van humanitaire hulp'.

Oekraïense soldaten dragen een gewonde kameraad nabij Donetsk Beeld epa
Oekraïense soldaten dragen een gewonde kameraad nabij DonetskBeeld epa

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maakte eerder vandaag al bekend dat de Europese Unie Oekraïne meer humanitaire hulp gaat bieden.

Barroso had een telefoongesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko over de crisis. Barroso sprak ook telefonisch met de Russische president Vladimir Poetin. Hij waarschuwde het staatshoofd voor een Russische militaire interventie in Oekraïne, bijvoorbeeld onder het mom van een humanitaire missie. In een telefoongesprek met Porosjenko noemde president Obama elke interventie door Rusland 'onacceptabel'.

De Russische president Vladimir Poetin pleit al geruime tijd voor het sturen van een missie naar Oekraïne, omdat er een humanitaire ramp dreigt. In de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk is een groot tekort aan onder meer water, voedsel, medicijnen en elektriciteit. De Oekraïense president Petro Porosjenko zei dat naast Rusland en Oekraïne onder meer de EU en Duitsland een bijdrage aan de missie willen leveren. Volgens Porosjenko steunt ook de Amerikaanse president Barack Obama het plan.

Eisen Rode Kruis
Het Internationaal Comite van het Rode Kruis liet vandaag weten dat de organisatie vandaag gesprekken heeft gevoerd met Oekraïense en
Russische autoriteiten. Onderwerp van gesprek was de voorgenomen hulpmissie van Rusland in het oosten van Oekraïne.

In een verklaring zei de onafhankelijke hulporganisatie dat beide partijen een document krijgen voorgelegd en akkoord moeten gaan met hun voorwaarden, zoals bepaalde veiligheidsgaranties voor het uitvoeren van de operatie. Het Rode Kruis maakt geen gebruik van gewapende escortes.

'In het document wordt ook bepaald dat het ICRC voor het begin van de operatie, zonder onnodige vertraging, alle benodigde details over de hulp van de Russische autoriteiten moet ontvangen', aldus het Rode Kruis. 'Zoals het aantal en type items, en de eisen voor transport en opslag.'

Kiev: verlaat Loehansk en Donetsk
De autoriteiten in Kiev hebben burgers in Donetsk en Loehansk inmiddels geadviseerd die steden in Oost-Oekraïne te verlaten. De anti-terreuroperatie tegen pro-Russische separatisten wordt opgevoerd.

Er is haast bij om te voorkomen dat de rebellen zich hergroeperen en versterkingen uit Rusland krijgen. Volgens de zegsman zijn er humanitaire corridors geopend voor burgers die willen vluchten.

In Donetsk zelf wordt die toezegging met een korreltje zout genomen. Bij het laatste functionerende streekbusstation Joesjni staan lange wachtrijen van gezinnen met kleine kinderen. Naar verluidt moeten kaartjes vele dagen van tevoren worden gekocht.

Bij het treinstation wachten mensen op speciale treinen die de regering in Kiev heeft beloofd, maar die niet zijn gekomen. Daarnaast zijn er mensen die niet weten waar naartoe zij moeten vluchten omdat zij niemand kennen buiten Donetsk. Ondanks de risico's kiezen ze er daarom voor in de stad te blijven.

De Nederlandse ambassade in Kiev raadt Nederlanders al langer aan om weg te blijven uit Donetsk en Loehansk en omgeving. Het reisadvies is maandag niet verder aangepast, liet een woordvoerder weten. 'En als er nog Nederlanders aanwezig zijn die hulp willen krijgen om het gebied te verlaten, dan kunnen zij altijd contact opnemen met de ambassade.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden