'Hulpaanvrager redt zich niet alleen'

Veel mensen die bij de gemeente aankloppen voor hulp, zijn niet in staat om de problemen zelfstandig op te lossen. Bijna de helft (40 procent) beschikt ook niet over een eigen netwerk dat ze voor hulp kunnen inschakelen. Familieleden of andere bekenden hebben te weinig tijd om te helpen of wonen te ver weg om bij te kunnen springen.

Een op de acht Nederlanders maakte vorig jaar gebruik van huishoudelijke hulp, jeugdzorg of andere hulp via de gemeente Beeld anp
Een op de acht Nederlanders maakte vorig jaar gebruik van huishoudelijke hulp, jeugdzorg of andere hulp via de gemeenteBeeld anp

Dit blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) woensdag publiceerde. Het SCP nam de situatie van de zorg onder de loep. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt sinds januari 2015 bij de gemeenten.

Volgens het onderzoek zijn sommige problemen ook te ingewikkeld. Familieleden of andere bekenden kunnen hier iemand niet voldoende bij ondersteunen. De kwaliteit van leven van mensen die hulp krijgen via de gemeente, is minder goed dan mensen die dat niet hoeven te doen. Dat geldt vooral voor mensen die een combinatie van voorzieningen nodig hebben.

Een op de acht Nederlanders maakte in 2015 gebruik van huishoudelijke hulp, jeugdzorg of andere hulp via de gemeente. De helft deed dit op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).

De gemeenten hebben in 2015 niet het volledige budget voor de Wmo en de Jeugdwet gebruikt. Er werd volgens het SCP in totaal zo'n 360 miljoen euro minder uitgegeven. Cliënten hadden in totaal 345 miljoen aan eigen bijdragen ingelegd. Het blad Binnenlands Bestuur berekende eerder al dat gemeenten aan de Wmo zeker 310 miljoen euro overhouden.

De aanvragen voor hulp verschillen sterk per regio. In de drie noordelijke provincies en Zuid-Limburg kloppen relatief meer mensen aan voor hulp van gemeenten dan elders.

Lees ook: 'Gemeente verliest met nieuwe zorgplannen maatwerk uit het oog'

Naar de rechter

Het aantal conflicten rondom de Wmo tussen burgers en gemeenten neemt toe, blijkt uit een overzicht van alle Wmo-zaken die in de eerste negen maanden van 2015 instroomden bij de bestuursrechter en waar Het Parool eerder over berichtte. 2015 stapten gemiddeld 1.100 mensen per jaar naar de rechter vanwege een conflict over de wet; in de eerste negen maanden van vorig jaar werden al 1.688 zaken ingediend. Minimaal 191 van die zaken zijn aangespannen tegen de gemeente Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden