update

Hulp voor marechaussee op Schiphol

De marechausee op Schiphol doet van alles om drukte te voorkomen. Er komt hulp van verschillende overheidsdiensten en er worden onervaren burgers opgeleid om te helpen bij paspoortcontrole.

De luchthaven kan nu zo'n vijftig mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen inzetten. Beeld anp
De luchthaven kan nu zo'n vijftig mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen inzetten.Beeld anp

De marechaussee op Schiphol krijgt deze zomer hulp van verschillende overheidsdiensten om problemen op de luchthaven te voorkomen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) in De Telegraaf. ,,We zetten alles op alles om herhaling te voorkomen'', zegt Dijksma.

In de meivakantie ontstonden er lange wachtenrijen op Schiphol en die leidden tot grote onvrede onder reizigers. De luchthaven kan nu zo'n vijftig mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen inzetten. Die werken normaal in de gevangenissen.

Ook gaat Defensie krijgsmachtonderdelen inzetten bij voertuigcontroles aan de grens en in de havens. De marechaussee op deze locaties kunnen dan worden ingezet op Schiphol. "Het blijft druk. Mensen zullen ook moeten wachten, maar je hoeft echt geen dag van tevoren te komen als je een vlucht wilt halen'', aldus Dijksma.

Burgers
Onlangs is de marechaussee ook een proef gestart om te zien of ook gewone burgers na een aantal opleidingen zijn in te zetten. Burgers - zonder enige ervaring bij marechaussee of politie - mogen aan de slag als grensbewaker op Schiphol. Daarvoor is de functie 'reservist nieuwe stijl' in het leven geroepen.

Deze reservist krijgt een stoomcursus grensbewaking van zes weken, waarna hij zich marechaussee mag noemen. Bij wijze van proef loopt nu één ongewapende reservist op Schiphol rond. Het plan is om dat aantal snel uit te breiden. Hoeveel burgers precies als grensbewaker aan het werk kunnen, is nog onbekend.

Woedend
De vakbond van marechaussees is woedend. "Levensgevaarlijk," zegt Sven Schuitema, voorzitter van de Marechausseevereniging, de vakbond voor marechaussees.

"Grensbewaking is een vak dat niet even in zes weken te leren is. Het werk vergt ervaring en een scherp oog voor verdachte gedragingen, ook in de rij voor de paspoortcontroles. Deze nieuwe reservist draagt wel een uniform, maar geen wapen. Dat is een risico, want hij kan oog in oog komen te staan met een terrorist of een terugkerende jihadist. Als een aanslag dreigt, kan hij niets uithalen."

Paspoortcontrole
De burgerreservist wordt momenteel ingezet voor de pascontrole in de aankomsthal. Hij moet in enkele seconden beslissen of iemand Nederland en het Schengengebied in mag. Normaal gesproken duurt de opleiding voor marechaussee meer dan een jaar.

Daar hoort ook een zogeheten IBT-opleiding bij, waarin onder meer aanhoudingstechnieken en schietvaardigheden worden bijgebracht. De burgerreservist krijgt deze training niet.

De zomervakantie begint vrijdag in het midden van het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden