Hulp voor bankiers die leraar willen worden

Verzekeraars en banken worden ingezet in de strijd tegen het lerarentekort.

De Zuidas Beeld anp
De ZuidasBeeld anp

Werknemers uit de financiële sector die overwegen over te stappen naar het onderwijs, kunnen voortaan rekenen op begeleiding en een opleiding op maat.

De Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars hebben maandag een convenant gesloten met sectororganisaties uit het basis- en voortgezet onderwijs, lerarenopleidingen en het ministerie van Onderwijs.

Zij spraken af de drempels voor medewerkers die zich willen laten omscholen tot leraar zoveel mogelijk weg te nemen. Zo krijgen potentiële leraren een oriëntatietraject om te zen of het onderwijs bij hen past.

Boventalligheid
Het convenant is bedoeld voor personeel uit de financiële sector dat boventallig is of het risico loopt om dat te worden en werknemers die uit zichzelf op zoek willen naar ander werk.

Woordvoerder Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken wijst erop dat de werkgelegenheid bij banken de afgelopen twintig jaar gehalveerd is en dat die trend zich de komende jaren nog doorzet, onder meer vanwege digitalisering. "Denk aan baliemedewerkers die geen kip meer aan de balie krijgen en inzien dat hun baan door digitaler werken op termijn overbodig wordt."

In de verzekeringswereld speelt boventalligheid minder, zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Hij wil de werknemers in zijn sector vooral de regie over de eigen loopbaan geven.

"Dan betekent ook dat je moet investeren in medewerkers die wellicht weggaan. Ik ben ervan overtuigd dat er veel mensen in onze sector zijn die geschikt zijn voor het onderwijs."

Ook mensen die hun baan willen houden, maar wel een deel van de week voor de klas willen staan, kunnen begeleiding krijgen. "Er zijn allerlei vormen mogelijk: mensen die bijvoorbeeld drie dagen bij de bank willen werken en twee dagen per week les willen geven," zegt Wijkstra.

Maatwerk
Op regionaal niveau is al ervaring opgedaan door Nationale Nederlanden en ASR. De Katholieke Pabo Zwolle startte in 2016 het programma 'Van Rabo naar Pabo', gericht op overbodig geworden bankmedewerkers.

"We hebben al veel ervaring met het opleiden van mensen uit deze sector," zegt woordvoerder Marjolein Schooleman van de Vereniging Hogescholen, waarbij scholen die zowel de pabo, de lerarenopleiding voor het basisonderwijs, als opleidingen voor docent op de middelbare school zijn aangesloten.

Zij hoeven niet vier jaar fulltime de schoolbanken in. "We bieden maatwerk en in deeltijd zodat ze zo snel mogelijk de stap naar het onderwijs kunnen maken." Dat er dikwijls een gat zit tussen salaris in de financiële sector en dat van een leraar, hoeft volgens Wijkstra geen bezwaar te zijn.

"De meeste mensen zijn intrinsiek gemotiveerd om het onderwijs in te gaan." Wel kan in overleg bijvoorbeeld worden besloten dat de werkgever de opleiding betaalt en een werknemer bijvoorbeeld ook een jaar de kans geeft om tegen hun oude loon rond te kijken in het onderwijs.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden