Hulp & Recht ontvangt 160 misbruikmeldingen

Niet alleen bij de Utrechtse hulpinstelling Hulp & Recht druppelen meldingen binnen, ook bij verschillende mediaredacties meldden zich slachtoffers van seksueel misbruik. Foto ANP Beeld
Niet alleen bij de Utrechtse hulpinstelling Hulp & Recht druppelen meldingen binnen, ook bij verschillende mediaredacties meldden zich slachtoffers van seksueel misbruik. Foto ANP

UTRECHT - De rooms-katholieke hulpinstelling Hulp & Recht heeft afgelopen week 160 meldingen binnengekregen van mensen die in aanraking zijn gekomen met seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Dat heeft de secretaris van de katholieke hulpinstelling vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat het om verschillende meldingen. Zo krijgt Hulp & Recht meldingen binnen van persoonlijke ervaringen met misbruik, maar ook berichten van mensen die hebben gehoord of gezien dat er misbruik heeft plaatsgevonden in rooms-katholieke instellingen.

''Wij verzamelen nu eerst alle meldingen en gaan ze daarna zorgvuldig analyseren. Dat zal enige tijd in beslag nemen. Vervolgens komen ze in het individuele hulp- en klachttraject van Hulp & Recht terecht'', aldus de secretaris. Of er een grootschalig onderzoek komt, geïnitieerd door de Rooms-Katholieke Kerk, is nog niet duidelijk.

Een woordvoerder van de Nederlandse bisschoppenconferentie liet weten dat de kwestie eerst moet worden besproken tijdens de maandelijkse bisschoppenconferentie, op 9 maart. Wel pleitte bisschop Ad van Luyn van Rotterdam eerder voor een onderzoek naar seksueel misbruik van scholieren in de jaren zestig en zeventig door Nederlandse salesianen in een internaat in 's-Heerenberg.

Overlappen
Niet alleen bij de Utrechtse hulpinstelling Hulp & Recht druppelen meldingen binnen, ook bij verschillende mediaredacties meldden zich slachtoffers van seksueel misbruik. Bij de redacties van de Wereldomroep en NRC Handelsblad gaat het in totaal om zeventig gevallen. Ook de Volkskrant zegt afgelopen week tientallen meldingen van misbruik te hebben ontvangen. Of de meldingen elkaar overlappen, is nog onduidelijk.

De Interkerkelijke Stichting tegen Seksueel Misbruik in Pastorale Relaties heeft geen extra meldingen binnengekregen. Bij de stichting kunnen ook slachtoffers van misbruik in andere kerken dan de rooms-katholieke een melding doen. Dat is volgens een woordvoerster niet het geval. ''Dat komt denk ik omdat de meldingen nu zo gericht worden gedaan.''

Het IKON-pastoraat, het meldpunt van seksueel misbruik binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), heeft door de publiciteit rondom het seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke instellingen 'ietsje meer' meldingen binnengekregen dan normaal. Hoeveel meldingen dat precies zijn, kon de woordvoerster niet zeggen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden