Hulp gemeente schiet tekort voor mensen met beperking

Amsterdammers met een lichte, verstandelijke beperking hebben veel moeite om van de gemeente te krijgen waar ze recht op hebben. Vooral online contact en de telefoondienst zorgen voor grote verwarring.

Het stadsloket in Oost Beeld Floris Lok

Minima in Amsterdam hebben recht op 'bijzondere bijstand', een vergoeding voor incidentele hoge kosten. Maar iemand uit een testgroep van wie de koelkast het plotseling begaf, kon op de website van de gemeente nergens vinden hoe te handelen in zo'n geval. E-mail hierover via het online formulier op de website werd niet beantwoord.

Het is een van de voorbeelden uit een onderzoek van Toezicht Sociaal Domein, waarin diverse inspectiediensten van de Rijksoverheid samenwerken.

Zij stelden zich de vraag hoe toegankelijk de gemeentelijke diensten zijn voor mensen met een lichte, mentale handicap. Hierbij gaat het onder meer om het aanvragen van een bijstandsuitkering, hulp in de huishouding of kledingbonnen voor kinderen.

Genegeerd
Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd met een aantal rechthebbenden die zelf kampen met een lichte beperking, blijkt dat de aanvraagprocedure voor hulp vaak te ingewikkeld is voor deze groep. En dat is zorgwekkend, want volgens Toezicht Sociaal Domein wonen er ongeveer 150.000 mensen met een licht verstandelijke beperking in de stad.

Een ander voorbeeld: een gepensioneerde man die na zijn 65ste op zoek was naar een baantje om bezig te blijven, kwam er via de website niet uit. Ook in zijn geval werd op zijn per e-mail gestelde vraag niet gereageerd. Toen de man uiteindelijk belde met gemeentenummer 14020, raakte hij zo in de war van het keuze­menu dat hij ophing.

In totaal werden zestien proefpersonen ingezet om de gemeente te testen. Ze kwamen allen met een vergelijkbaar resultaat. Vooral de website, het contact zoeken via e-mail en de telefoon wordt door de testgroep als erg moeilijk ervaren. Er wordt nauwelijks hulp geboden bij het invullen van de ingewikkelde formulieren.

Wel vinden de proefpersonen de medewerkers van de gemeente over het algemeen erg aardig.

De onderzoekers adviseren vooral de telefonische medewerkers beter te trainen in de omgang met licht verstandelijk beperkten. De gemeente was daar al mee bezig, alle baliemedewerkers hebben een cursus gehad en dit jaar is de telefoonploeg aan de beurt. Ook wordt geadviseerd beter door te vragen. Vaak gaat er een andere vraag achter de eerste hulpvraag schuil. Als medewerkers die ontdekken, is een aanvrager beter geholpen.

Een andere praktische suggestie is het vastleggen van afspraken op papier, tussen de baliemedewerker en de hulpaanvrager in kwestie. Zo onthouden mensen met een beperking beter waar ze moeten zijn en waar het contact met de gemeente over gaat.

De onderzoekers waarschuwen dat sommige knelpunten, zoals het advies om meer door te vragen, in 2015 ook al naar voren kwamen bij een onderzoek naar het hulpaanbod van kwetsbare gezinnen.

Lees hier het rapport over het onderzoek in de gemeente Amsterdam

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden