Hulp Defensie hard nodig in verplaatsing ic-patiënten

Vrijdagavond werd bekend dat Defensie gaat helpen om ic-patiënten vanuit Brabant naar andere plekken in het land te vervoeren. Die hulp lijkt een broodnodige stap te zijn om de situatie in Brabantse ziekenhuizen de komende week enigszins behapbaar te houden.

Luitenant-Kolonel Jerome Hek staat de pers te woord bij het Elisabeth TweestedenZiekenhuis. Er worden er 60 coronapatienten vanuit Brabantse ziekenhuizen overgebracht naar ziekenhuizen in Groningen, Leeuwarden, Drachten, Zwolle, Rotterdam en Maastricht. Beeld ANP
Luitenant-Kolonel Jerome Hek staat de pers te woord bij het Elisabeth TweestedenZiekenhuis. Er worden er 60 coronapatienten vanuit Brabantse ziekenhuizen overgebracht naar ziekenhuizen in Groningen, Leeuwarden, Drachten, Zwolle, Rotterdam en Maastricht.Beeld ANP

Vanaf dit weekend wordt iedere ochtend per regio bekeken hoeveel ic-bedden er beschikbaar zijn en hoeveel patiënten er overgeplaatst moeten worden. Het ministerie van Volksgezondheid neemt hier de regie over. Medewerkers van defensie gaan werken vanuit het ziekenhuis in Tilburg.

Het ministerie werkt ondertussen ook hard aan het opschroeven van de ic-capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen. Zelfs het gebruik van beademingsapparatuur voor dieren wordt onderzocht. Door de onderlinge hulp, die al een beetje op gang is gekomen, zijn er in het Amphia Ziekenhuis in Breda nu acht ic-bedden vrijgespeeld, en is er voorlopig weer voldoende ruimte. “Als er niks gebeurd was, hadden we het in Brabant naar verwachting niet gered,” zegt Jan Kluytmans, arts-microbioloog in het Bredase ziekenhuis.

Volgens Kluytmans verloopt de ontwikkeling van het aantal covid-19 gevallen op de intensive care nog steeds zoals afgelopen week ingeschat werd. “Gisteren waren er 265 intensive care-bedden bezet, over twee dagen zal dat waarschijnlijk verdubbeld zijn tot ruim 500, en vier dagen daarna zal het weer verdubbeld zijn naar zo’n duizend. Daarna zien we hopelijk het effect van de maatregelen die in de samenleving genomen zijn, en moet het gaan afvlakken of hopelijk afnemen.”

Opschaling

Op dit moment zijn er in Nederland 1150 ic-bedden, waarvan er 575 beschikbaar zijn voor coronapatiënten. ‘Binnen enkele dagen’ gaat het aantal ic-bedden naar 1500, waarvan er dus 925 voor mensen met corona zijn, schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Daarna moeten er nog meer ic-bedden komen. ‘Hierbij richten we ons nu op een opschaling tot 2000 ic-bedden. Dit aantal kan verder groeien indien nodig.’

In eerste instantie wordt de capaciteit verhoogd door het inzetten van ‘ic-boxen die in de ziekenhuizen aanwezig zijn maar die normaal gesproken niet operationeel klaar staan’, door operatiekamers te gebruiken waarop beademd kan worden en door het inzetten van extra beademingsapparatuur die via Defensie beschikbaar komt. ‘De verwachting is dat begin volgende week een eerste levering vanuit Defensie kan komen.’ Ook wordt extra personeel van andere ziekenhuisafdelingen ingezet om de extra ic-ruimte te bemannen.

Om van 1500 naar 2000 en mogelijk nog meer ic-bedden te kunnen gaan, wordt gedacht aan nog meer maatregelen. De aanschaf van extra beademingsapparatuur staat daarbij op één, gevolgd door het aantrekken van geschikte beademingsapparaten vanuit andere sectoren, bijvoorbeeld uit zelfstandige klinieken of vanuit de diergeneeskunde. Ook bekijkt het kabinet samen met een consortium van bedrijven of Nederland eigen productiecapaciteit voor beademingsapparatuur kan opzetten. Ook de technische universiteiten zijn hierbij betrokken, schrijft De Jonge.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden