Hulp dakloze: elke fietstocht administreren

Registratie van ieder fietstochtje is volgens psychiater Jules Tielens 'het toppunt van bureaucratie'. Foto ANP

AMSTERDAM - Psychiaters en verpleegkundigen die op de fiets daklozen opzoeken, moeten per rit een declaratieformulier invullen. Sinds 1 januari vraagt gezondheidsinstelling Arkin een verantwoording van elk fietstochtje. Medewerkers krijgen vervolgens 34 cent per kilometer, waarvan negentien cent onbelast. Arkin maakt sinds dit jaar gebruik van een fiscale regeling die sinds 2004 geldt.

De Amsterdamse psychiater Jules Tielens behandelt psychisch gestoorde mensen op straat. Hij maakt daarvoor dagelijks tussen de tien en vijftien ritjes op de fiets. Tot nu toe kregen de hulpverleners per maand een fietsvergoeding van zo'n vijftig euro per maand. Een vergoeding is hard nodig. ''We maken honderden kilometers per maand. Reken maar dat dat zijn sporen nalaat op de tweewielers,'' aldus Tielens.

Nu moet hij ieder ritje declareren. ''Dat is veel te veel werk. Niet alleen voor ons, maar ook voor de belastingdienst,'' zegt Tielens.

Maar volgens manager Personeel en Organisatie Ronald Verheugd is het een gunstige regeling. ''De meeste werknemers zullen er op vooruitgaan.'' De fiets wordt hetzelfde behandeld als de auto. En de rittenadministratie die voor de auto geldt, is dus ook voor de fiets nodig.

Verheugd zegt dat de regeling met de ondernemingsraad is afgesproken. ''Ik begrijp de werknemers die dit veel werk vinden wel, maar de fiscale wetgeving vereist dit.''

Tielens vindt het toch overbodig. ''Ze hebben echt niet goed gekeken aan wie ze dit vragen. Dit is het toppunt van bureaucratie. Zogenaamde controle op afstand. We moeten registreren, registreren, registreren. Maar als we bij een patiënt zitten, gaat het toch echt om hem, en vallen de vereiste formuliertjes in het niet.'' (MIRA ZEEHANDELAAR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden