'Hulp bij opvoeding moet gewoner worden'

AMSTERDAM - Ouders die hun kinderen niet goed opvoeden en geen hulp zoeken, krijgen huisbezoek. Een hulpverlener zal onwillige of onbekwame ouders vertellen welke steun ze kunnen krijgen bij de opvoeding.Dat kondigt de Amsterdamse wethouder Hennah Buyne (Onderwijs) aan, na incidenten met jongeren op scholen in Slotervaart en de Zuidoost. In Slotervaart kwam een scholier om het leven door een steekincident, in Zuidoost raakte een jongen zwaargewond. Ook de veiligheid op en rond scholen moet verbeterd worden.

Volgens Buyne zullen veel ouders het actieve optreden van de hulpverlening waarderen, als verteld wordt welke hulp ze kunnen krijgen. Dat kan gaan om financiële ondersteuning, maar ook steun bij praktische problemen zoals de omgang met internet of drugs.

Buyne wil dat het gewoner wordt dat ouders ondersteuning vragen. Volgens haar zijn veel moeders daarvoor te motiveren.

''Het gaat niet om sociale cohesie of participatie. Dat zijn holle woorden. Het gaat erom dat mensen kinderen hebben en daar het beste voor willen. Niemand die kinderen krijgt is cum laude afgestudeerd in de opvoedkunde. Het moet normaler en aantrekkelijker worden om hulp te aanvaarden.'' De gemeente zal bijeenkomsten over opvoeding organiseren met ouders en aanstaande ouders .

Volgens Buyne zal hooguit een relatief kleine groep iedere hulp afwijzen. Ze overlegt met minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) over de mogelijkheden om ouders te dwingen.

Eén van de opties is een hulpverlener de kinderbijslag te laten beheren. Die kan dan bijvoorbeeld een huiswerkcursus van vijftig euro per maand betalen, als ouders dat niet nodig en te duur vinden, zegt Buyne.

Met de scholen bespreekt ze of extra toezicht nodig is. Daarbij moet verder worden gekeken dan het schoolgebouw en schoolplein. Eerder had Buyne al afgesproken met de scholen dat incidenten centraal gemeld worden. Dat systeem moet in december in werking treden.

Ook optreden van politie in burger in de buurt van scholen moet mogelijk zijn, aldus Buyne. ''Sommige scholen willen dat misschien wel.'' De politie zal uiteindelijk beslissen of dat nodig is.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.