IDFA

Hulp bij IDFA-keuzestress: films van eigen bodem

Kiezen uit bijna 300 films, wie krijgt daar geen stress van? Deze week tippen we films en genres op het IDFA die het bekijken waard zijn. Vandaag deel 1: films van eigen bodem.

Jan Pieter Ekker
Still uit de documentaire over Juf Kiet Beeld IDFA
Still uit de documentaire over Juf KietBeeld IDFA

Het IDFA opent met Stranger In Paradise, de eerste lange documentaire van Guido Hendrikx, die eerder indruk maakte met zijn afstudeerfilm Onder Ons (2014) en de korte documentaires Day Is Done (2010) en Escort (2014).

Stranger In Paradise is een 'politiek filmessay' waarin een acteur (een blanke Europese man van middelbare leeftijd) in een klas­lokaaltje voor een wisselend gezelschap van vluchtelingen/gelukszoekers achtereenvolgens met drie verschillende tongen spreekt: die van een neoconservatief, een idealist en een bureaucraat, die de vluchtelingen onder meer voorrekent hoeveel ze de Nederlandse samenleving gaan kosten.

Nederlandse titels
Het prikkelende, pretentieuze Stranger In Paradise - die niet alleen qua venijn doet denken aan Renzo Martens' ­Episode 3: Enjoy Poverty waarmee het IDFA in 2008 van start ging - toont de harde realiteit achter alle Europese regeltjes en is daarmee volgens scheidend IDFA-directeur Ally Derks een film 'die de tongen zeker los zal maken'.

Er zijn meer Nederlandse titels zeer de moeite waard: How To Meet A Mermaid van Coco Schrijber, Hier Is Het Nooit Stil (A Quiet Place) van Sjoerd Oostrik en A Greek Winter van ­Ingeborg Jansen. En Verloop van Jaren - dichter bij Remco Campert (The Passing Years) van John Albert Jansen, Dirk-Jan Roelevens De Europeaan (over Frans Timmermans) en To Stay Alive - A Method (met Iggy Pop en Michel Houellebecq) van Arno Hagers, Reinier van Brummelen en Erik van Lieshout en De Kinderen van Juf Kiet (Miss Kiet's children) van de Hollandse meesters Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster, een variatie op Nicolas Philiberts Être et Avoir (2002), over een kloeke juf en haar klas vol getraumatiseerde Syrische en Iraakse kinderen.

Tot slot nog een film die zich onttrekt aan kwalificaties als goed en slecht: het zeer ontregelende Craigslist Allstars van de Fins-Egyptische, eerder dit jaar aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling afgestudeerde performancekunstenaar Samira Elagoz: een zeer intiem, zeg maar gerust onthutsend verslag van haar eerste dates.

Op de website van IDFA staat het volledige programma.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden