Huizensite Funda helpt koper met taxatie, hypotheek en reistijd

Huizensite Funda gaat woningzoekers meer diensten aanbieden voor de aan- of verkoop van een huis, zoals de waardebepaling van een woning of het onderzoeken van hypotheek­mogelijkheden. Sommige makelaars vrezen concurrentie.

Quintin Schevernels Beeld Ton Damen
Quintin SchevernelsBeeld Ton Damen

“Ik wil zo ontzorgen,” zegt Funda­topman Quintin Schevernels. Enkele nieuwe diensten worden nu al drie maanden op de site aangeboden. “Waarom zouden woningzoekenden met hun vragen allerlei internetsites moeten afschuimen, terwijl wij vaak antwoorden hebben?”

Schevernels, voorheen werkzaam bij de Telegraaf Media Groep en VNU, en eerder mede-eigenaar van Layar, is sinds een jaar algemeen directeur. Hij kwam bij Funda na een roerige tijd: zijn voorganger was vertrokken en de raad van commissarissen was afgetreden, omdat Funda-eigenaar NVM Holding een bod van een Amerikaanse investeerder niet aan andere aandeelhouders bekend had gemaakt.

Schevernels wil zich niet meer met die zaak bezighouden, maar met de nieuwe strategie en de nieuwe producten. Zo kunnen consumenten huizen zoeken op basis van de reistijd naar hun werkplek. Voor een huis in het Gooi, op 24 kilometer van de stad, wordt soms 55 minuten reistijd gerekend, waar voor een woning in het 60 kilometer van Amsterdam gelegen Lelystad 45 tot 50 minuten reistijd staat. Makelaars in Blaricum en Amsterdam zijn niet blij.

“Voor iemand die een huis in Lelystad verkoopt, is dat relevante informatie,” zegt Schevernels. “En iemand die handig is met Google kan deze informatie altijd vinden. Wij helpen de zoeker en de makelaar die de drijf­veren van zijn klant wil kennen.”

Een andere nieuwe dienst is de waardechecker. “Die helpt iemand bepalen welke huizen hij wil bezichtigen. Dat kan voor 27,50 euro. Ga je bieden, dan is het waardevoller een taxatie aan je makelaar te vragen.”

Sommige makelaars vrezen echter dat Funda hiermee in hun vijver vist, zegt Pieter Joep van den Brink van makelaarskantoor Carla van den Brink, die zelf overigens wel een voorstander van de waardechecker is.

Slinkend aanbod

Funda balanceert tussen de belangen van de makelaars die zelf klanten informeren en die van consumenten die snel willen weten wat nodig is om een huis te kopen. Schevernels wil beiden van dienst zijn. Hij is met de kam door de oude site gegaan. Daar stonden serviceartikelen op die niets met het kopen van huizen te maken hadden. “We brachten verhalen over de voorjaarsplantjes in de tuin. Leuk, maar de huizenkoper wil praktische dingen weten.”

Het succes van Funda, opgericht in 2001, na de enorme hausse op de huizenmarkt eind jaren negentig, was voor de makelaars een verrassing. Funda werd landelijk de populairste huizensite, en dat leidde ook tot problemen. Makelaarsvereniging NVM, de belangrijkste oprichter, voelde zich destijds gerechtigd de eigen koophuizen bovenaan in het aanbod te laten zetten, totdat Funda besloot dat dit niet langer houdbaar was.

VBO, de andere grote makelaarsvereniging, spande een rechtszaak aan tegen Funda omdat het de bij de NVM aangesloten makelaars zou voortrekken. Hoewel de rechter vorig jaar oordeelde dat dit inderdaad het geval was, stelde hij ook dat Funda zich niet schuldig maakt aan machtsmisbruik. VBO ging tegen deze uitspraak in beroep. Binnenkort moet het hof uitspraak doen in die zaak.

Funda heeft wel te kampen met een slinkend woningaanbod. Vorig jaar stonden er gemiddeld 100.000 woningen op de site, tegen 250.000 in 2014. Die afname heeft twee oorzaken: er worden minder huizen te koop gezet, en de woningen worden sneller verkocht. Huizen in Amsterdam stonden vorig jaar gemiddeld slechts elf tot twaalf dagen op de site.

Jaarcijfers

2018

Omzet 32,3 mlj euro

Winst voor belasting 12, 6 mlj euro

Personeel 108 fte

Klanten/makelaars 4800

2017

Omzet 30,8 milj euro

Winst voor belasting 10,6 milj euro

Personeel 105,6 fte

Klanten/makelaars 4500

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden