Plus

Huizenprijzen binnen de Ring dalen, daarbuiten stijgen ze juist

Waar huizen in het ene stadsdeel in prijs stijgen, dalen ze hard andere buurten. Makelaar Amsterdam At Home bestudeerde het verschil tussen woningprijzen binnen en buiten de Ring nu de prijzenbonanza in de hele stad lijkt gestopt. 

'De huizen kunnen in het ene stadsdeel in prijs stijgen en nog geen kilometer verderop in het andere stadsdeel dalen.' Beeld Floris Lok
'De huizen kunnen in het ene stadsdeel in prijs stijgen en nog geen kilometer verderop in het andere stadsdeel dalen.'Beeld Floris Lok

De huizenprijzen binnen de Ring A10 daalden het afgelopen jaar 3,8 procent, daarbuiten stijgen ze licht.

De huizenmarkt in Amsterdam moet volgens Wouter Thöne van Amsterdam At Home aan de Weteringschans niet gezien worden als één geheel. Het zijn deelmarkten. "De woningprijzen hebben er een eigen dynamiek," zegt Thöne. "De huizen kunnen in het ene stadsdeel in prijs stijgen en nog geen kilometer verderop in het andere stadsdeel dalen."

Thöne houdt die verschillen nauwlettend in de gaten, vooral nu zich een omslag in de markt aandient. Makelaarskoepel NVM maakte donderdagochtend bekend dat de Amsterdamse woningprijzen gemiddeld in het eerste kwartaal 4 procent daalden.

Vergeleken met een jaar geleden was sprake van een stijging van 6,7 procent, aanmerkelijk lager dan de 17 procent prijsstijging die de NVM begin 2018 op jaarbasis publiceerde.

Computermodel
De NVM-cijfers geven volgens Thöne vooral aan wat de prijzen gemiddeld doen in Groot-Amsterdam, inclusief Amstelveen, Abcoude en zo meer. "Maar wat gebeurt er met de waarde van mijn huis in Amsterdam Zuid of Noord?" was de vraag die Thöne zich voor zijn klanten stelde.

Hij gaat als NVM-makelaar uit van dezelfde cijfers die de koepel donderdag publiceerde, maar heeft met een econometrist in twee jaar tijd een computermodel gebouwd dat ook op stadsdeel- en wijkniveau prijsbewegingen laat zien.

De belangrijkste conclusie van Thöne is dat woningen in Amsterdam binnen de Ring, op basis van de vierkante meterprijs, 3,8 procent goedkoper zijn dan een jaar geleden. De gemiddelde transactieprijs daalde binnen de Ring van 555.936 euro tot 538.531 euro. De verkopen zakten ook, van 1400 naar 1291 woningen.

Per buurt
In Oud-Zuid, met zijn hoogste gemiddelde transactieprijs van 960.000 euro, daalde de vierkante meterprijs 2,4 procent. Maar de makelaar splitst de woningmarktcijfers desgewenst ook op per buurt, zoals de Hoofdorppleinbuurt, het Museumkwartier, de Schinkelbuurt, de Vondelbuurt en het Willemspark.

Buiten de Ring stegen de woningprijzen het afgelopen jaar volgens Amsterdam At Home met 1 procent. Dat komt enigszins overeen met de stemming op de woningmarkt in heel Nederland. Landelijke liggen de woningprijzen volgens de NVM gemiddeld 0,1 procent lager dan het vorig kwartaal, maar 8,1 procent vergeleken met een jaar geleden.

Voorjaar
Het eerste kwartaal is doorgaans een zwak kwartaal omdat huizenzoekers vlak na de feestdagen meestal geen huis kopen. Dat moment breekt aan als in het voorjaar het weer beter wordt. De makelaars gaan ervan uit dat de woningmarkt in Nederland, die achter de ontwikkelingen in Amsterdam aanlopen, nog wel een tijdje doorgroeit met stijgende woningprijzen.

Precies hetzelfde geldt volgens Thöne voor een aantal wijken in Amsterdam waar de prijzen in de jaren van de gekte op de Amsterdamse woningmarkt achterbleven. "In die Amsterdamse buurten en wijken groeien de woningprijzen nog door."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden