Huizenprijzen Amsterdam in een jaar 21 procent gestegen

Het kan altijd gekker op de Amsterdamse huizenmarkt: de prijzen stijgen verder, het aanbod daalt nog meer. De oververhitting verandert in razend tempo de samenstelling van de stad.

Michiel Couzy en Ton Damen
Nieuwbouw op het Cruquiuseiland Beeld Floris Lok
Nieuwbouw op het CruquiuseilandBeeld Floris Lok

De signalen dat de woningmarkt uit de band springt, stromen binnen. Investeerders kopen huizen op, een kwart van de aankopen gaat inmiddels zonder hypotheek, overbiedingen van 10 tot 25 procent zijn standaard.

Op de Amsterdamse huizenmarkt is heel veel geld te verdienen. En dat trekt weer nieuw geld aan. Beleggers en rijke particulieren steken hun kapitaal in Amsterdamse bakstenen en daardoor lopen de prijzen verder op.

Elke keer als je denkt dat de huizenprijzen in de stad niet verder kunnen stijgen, kom je toch weer bedrogen uit. "Er staan heel veel krachten op de markt, dat veroorzaakt de oververhitting," zegt Sven Heinen, voorzitter van Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA).

Vorig kwartaal lagen de huizenprijzen in Amsterdam ruim 21 procent hoger dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers die de MVA donderdagochtend naar buiten bracht.

Het is een duizelingwekkend rendement, waaraan bijvoorbeeld de aandelenbeurs een puntje kan zuigen. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar bedraagt de stijging 3,6 procent.

In 2014 stonden huizen gemiddeld 100 dagen te koop, inmiddels zijn ze binnen 25 dagen weg. De kwartaalverkopen liepen voor het derde achtereenvolgende jaar terug, van 3200 in 2015, 2924 in 2016 naar 2292 in het tweede kwartaal van 2017.

Deze daling toont aan dat veel huizenbezitters blijven zitten waar ze zitten, omdat een nieuwe woning onbetaalbaar is.

De huizenmarkt raakt, in de woorden van Heinen, 'ongezonder en ongezonder'.

De oververhitting zorgt er inmiddels voor dat de samenstelling van de stad snel verandert, constateert woningmarkteconoom Christian Lennartz van Rabobank. "Gezinnen trekken weg."

Uit cijfers blijkt dat families met kinderen Amsterdam verlaten omdat ze hier geen huis meer kunnen kopen. "Ze maken geen enkele kans meer," aldus Heinen.

Opvallend is dat de huizenmarkt in Castricum inmiddels tekenen van oververhitting vertoont, met dank aan Amsterdamse gezinnen. Alleenstaanden en expats trekken in de huizen die zij achterlaten en die door investeerders zijn 'verkamerd' tot huurappartementen.

Angst dat de zeepbel knapt, heeft Lennartz niet. "In alle westerse steden stijgen de huizenprijzen. In Sydney en Melbourne al twintig jaar achter elkaar."

De Amsterdamse woningmarkt is extreem krap. De gemeente bouwt de komende jaren 50.000 woningen, maar volgens Lennartz is dat net genoeg om de instroom van nieuwe bewoners te verwerken.

Lichtpuntje

Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), de hoofdstedelijke afdeling van de NVM, ziet een lichtpuntje in de krappe woningmarkt.

Het aanbod van huizen begint te stijgen, signaleert hij. "Ik heb net met Annius Hoornstra, adjunct-directeur van de afdeling grond en ontwikkeling van de gemeente gesproken," aldus Heinen. "Hij zei dat eind dit jaar veel Amsterdammers doorschuiven naar een nieuw huis. In de Houthaven wordt de eerste fase woningen opgeleverd. Op IJburg zijn nieuwe woningen klaar, en ook in het Amstelkwartier komt nieuwbouw vrij."

"Deze mensen die verhuizen willen graag hun huidige woning verkocht hebben om dubbele lasten te vermijden. Vijfduizend woningen gaan volgens de gemeente nieuwe bewoners krijgen. Dat zullen sociale huurwoningen en middenhuurwoningen zijn, maar ook koopwoningen. Zo komt wat lucht in de hele Amsterdamse woningmarkt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden