Huizenprijzen 17 procent gestegen, maar plafond in zicht

De huizenprijzen zijn weer flink gestegen ten opzichte van een jaar eerder, maar hier en daar zijn kleine signalen van enige afkoeling. "We zitten in een speedboot en moeten naar een rondvaartboot."

Michiel Couzy
null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Eerst maar even de cijfers die de oververhitting van de Amsterdamse woningmarkt bevestigen: de verkoopprijzen van Amsterdamse huizen zijn in het derde kwartaal 17 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden en komen uit op zo'n 440.000 euro, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van NVM. Dat is nog altijd een stijging met dubbele cijfers.

Het aantal verkopen is nog verder gedaald, doordat minder huizen te koop staan; veel Amsterdammers blijven zitten waar ze zitten omdat een volgende stap op de woningmarkt toch onbetaalbaar is. "Zolang het aanbod blijft dalen, stijgen de prijzen," zegt Sven Heinen, voorzitter van de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA).

Speedboot
"We zitten in Amsterdam nog altijd in een speedboot en we moeten naar een rondvaartboot," aldus Heinen, die elk kwartaal zoekt naar signalen van enige normalisatie op de Amsterdamse huizenmarkt.

Dit keer heeft hij zulke signalen gezien. Geen grote omwenteling, maar enige aanknopingspunten, waaruit af te leiden valt dat de Amsterdamse huizenmarkt zijn plafond aan het naderen is.

Zo zijn huizenprijzen gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder: in heel de regio bijna vijf procent, in de stad zelfs zo'n negen procent. Maar dat kan ook komen doordat afgelopen kwartaal toevallig meer kleinere appartementen zijn verkocht. Per vierkante meter is de daling ruim 1,5 procent.

Hitte
Dat zegt lang niet alles, aldus Heinen. Het derde kwartaal is altijd zwakker dan het tweede, ook vorig jaar daalden de prijzen in deze periode. Dat komt door de vakantie en dit jaar ook door de hitte.

Maar diverse makelaars merken dat de belangstelling voor huizen die te koop staan, wat afneemt. "Er komen nog altijd vijf tot tien kijkers, dat is goed. Maar wel een stuk minder dan vorig jaar."

In heel Nederland stegen de prijzen ruim 10 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het beeld in Amsterdam is tweeledig, concludeert Heinen. De prijzen stijgen verder, met hier en daar een teken van afkoeling. De komende kwartalen zal duidelijk moeten worden welke trend de sterkste is.

Lees ook: DNB: 1 op de 5 huizen verkocht aan beleggers

Meer dan 3 miljoen

Dit jaar zijn tot dusverre 25 woningen verkocht voor meer dan drie miljoen euro, blijkt uit de cijfers van NVM. Bijna vijftig verkochte huizen gingen weg voor een prijs tussen de twee en drie miljoen, nog eens 294 waren tussen de één en twee miljoen euro waard. De meeste verkochte woningen, 2219, zaten in de prijsklasse van vier ton tot één miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden