Huizenprijs stijgt fors

DEN HAAG - De huizenprijs heeft begin 2007 een vlucht genomen. Een woning kostte in januari 2,2 procent meer dan een maand eerder en maar liefst 6,7 procent meer dan in januari 2006.De gemiddelde verkoopprijs in Nederland van een woning lag in januari op 243.160 euro. Een maand eerder was dat nog 237.903 euro, meldt het Kadaster.

Vooral vrijstaande woningen werden fors duurder. In december legde de consument daar gemiddeld nog 384.000 euro voor neer. Een maand later was dat met bijna 427.000 euro ruim elf procent meer.

Volgens woningmarktdeskundigen past de stijging van de gemiddelde huizenprijs binnen de stevig opwaartse trend die sinds de zomer is ingezet. Redenen hiervoor zijn de aantrekkende economie en de toename van de werkgelegenheid, waardoor consumenten eerder bereid zijn langlopende financiële verplichtingen aan te gaan.

De elf procent prijsstijging van vrijstaande woningen binnen een maand is wel uitzonderlijk. Een eenduidige oorzaak is moeilijk aan te wijzen. Rabobank-econoom en woningmarktdeskundige Martijn de Jong gelooft niet dat het instandhouden van de hypotheekrenteaftrek door het nieuwe kabinet de belangrijkste reden is voor de prijsstijging. ''Wel stromen mensen bij een aantrekkende economie gemakkelijker door naar een duurdere woning.''

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden