Huizenmarkt trekt aan: kopen als eerste stap is weer gewoon

Huizenkopers in grote delen van Nederland blaken van zelfvertrouwen. Ze kopen weer een nieuw huis voor de oude woning is verkocht, wat sinds de crisis van 2008 nauwelijks meer gebeurde.

Ton Damen
De huizenmarkt trekt aan Beeld anp
De huizenmarkt trekt aanBeeld anp

Dit meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van gesprekken van eigen medewerkers met kopers en huurders, gegevens van het eigen hypotheekbedrijf en de Marktindicator die VEH maakt met OTB, het onderzoeksbureau voor de bouwfaculteit aan de Technische Universiteit Delft. De indicator staat hoger dan ooit. Dat komt mede door oververhitting van de markten in de Randstad, met hoogtepunten rond Amsterdam en Utrecht.

De marktindicator geeft sinds 2004 de stemming weer van kopers en huurders op de woningmarkt. De waarde kan variëren van nul tot 200. Op het dieptepunt van de crisis in 2012 werd het laagste niveau ooit bereikt, 51 punten. Het voortschrijdend driemaandelijkse gemiddelde bereikte vorige maand het record van 120 punten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron: Eigen Huis Beeld Laura van der Bijl
Bron: Eigen HuisBeeld Laura van der Bijl

Grote verschillen
Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur Woningmarkt van VEH, zegt dat een top is bereikt, hoewel verdere groei mogelijk is. "Sommige deelmarkten zijn nog slecht, niet iedereen heeft werk en door onzekerheid over de economie hebben mensen twijfels over de zekerheid van hun inkomen."

Ook noemt Van der Veen de grote verschillen op de woningmarkten: "De schaarste in Amsterdam heeft zeker invloed op de stemming bij woningkopers."

Gunstige rentestand
De indicator is naast marktcijfers gebaseerd op drie vragen aan geënquêteerden: een oordeel over de algehele situatie om een huis te kopen voor de komende twaalf maanden versus het afgelopen jaar, de koopprijsontwikkeling gedurende dezelfde periode en het verloop van de hypotheekrente. Ook de ultra-lage rente duwt de index steeds verder omhoog.

Eerder deze week verschenen er meer cijfers over het optimisme op de woningmarkt. Makelaarskoepel NVM en de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) meldden dat het aantal huishoudens met een restschuld op hun woning is gedaald van 1,2 miljoen (een op de vier) tot 800.000, wat in 2020 waarschijnlijk nog 500.000 is. De hypotheekbranche publiceerde berichten over het constant stijgende aantal hypotheekaanvragen.

Lees ook: Gemiddelde woningprijs Amsterdam voor het eerst boven de drie ton

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden