PlusNieuws

Huizenmarkt draait nog door, gevaar dreigt op de lange termijn

De coronacrisis heeft in de eerste weken nog niet geleid tot een huizencrisis. Het aantal woningverkopen is zelfs toegenomen, zeggen makelaars. Maar, waarschuwt ABN Amro, op de lange termijn zal corona wel degelijk een einde maken aan de hausse op de huizenmarkt.

2016-08-19 20:30:14 ZOETERMEER - Door de economische groei worden er steeds meer huizen verkocht. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Beeld ANP XTRA
2016-08-19 20:30:14 ZOETERMEER - Door de economische groei worden er steeds meer huizen verkocht. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUTBeeld ANP XTRA

Vorige week, toen het RIVM dagelijks de meest onheilspellende cijfers naar buiten bracht over de verspreiding van het coronavirus en het aantal slachtoffers, draaide de huizenmarkt gewoon door. In heel Nederland steeg het aantal verkopen met 4 procent, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). “Huishoudens met concrete aankoopplannen, zetten die gewoon door,” aldus voorzitter Onno Hoes. In de eerste weken van sociale onthouding, trokken meer huizenkopers hun biedingen in, maar inmiddels ligt dat weer op het pre-corona niveau, aldus NVM. Op Funda verschijnen meer huizen die te koop staan.

Voor de Amsterdamse huizenmarkt zijn nog geen aparte cijfers bekend, maar Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, hoort van zijn achterban dat de verkoop van huizen doorgaat. “Misschien komen er tien in plaats van twintig biedingen binnen, maar dan moeten makelaars nog altijd negen belangstellenden teleurstellen,” zegt hij. “En de biedingen zijn boven de vraagprijs.”

Natuurlijk, dit zijn de cijfers van één week, niet meer dan een momentopname en geen enkele reden voor geruststelling. Het enige dat ze duidelijk maken is dat de huizenmarkt niet van de een op de andere dag is ingestort. Wijnen verwacht dat corona de komende tijd niet zoveel impact zal hebben op het ‘goedkopere’ segment, van 250.000 tot 400.000 euro. “Natuurlijk worden mensen nerveus van de crisis, maar de vraag naar deze woningen is zoveel groter dan het aanbod, dat ik nog geen grote gevolgen verwacht.”

Koopkracht

Volgens landelijk NVM-voorzitter Onno Hoes gaan de transacties die in de pijplijn zaten, nog altijd door. “Wat de gevolgen voor de lange termijn zijn, hangt af van de duur van de crisis en van de zwaarte van de getroffen maatregelen.”

ABN Amro stelt in een nieuw rapport dat corona op den duur wel degelijk een einde zal maken aan de hausse op de huizenmarkt. De ‘intelligente lockdown’ in Nederland leidt tot een terugval van de economie, meer werkloosheid en heeft effect op de inkomens van consumenten. “Huizenprijzen worden bepaald door de hoeveelheid geld die kopers uit kunnen geven. En die koopkracht neemt af, ook in Amsterdam, waar veel zzp’ers wonen,” zegt econoom Philip Bokeloh van ABN Amro. Ook hij tekent erbij aan dat de alles afhangt van de duur van de coronacrisis. “Maar het is naïef om te denken dat dit geen effect heeft op de huizenmarkt.”

Bokeloh verwacht dat de woningnood in Amsterdam de prijsdalingen enigszins zullen dempen. Aan de andere kant is de stad extra kwetsbaar door de grote rol die beleggers er spelen. Zij zullen pas op de plaats maken. Ook de komst van internationale bedrijven en expats, die een belangrijke rol spelen op de huizenmarkt, krijgt een knauw.

Voor het uitbreken van de coronacrisis, gingen de prijzen waarvoor in Amsterdam huizen zijn verkocht, nog zo’n 10 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit de laatste cijfers. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2019 is sprake van een lichte daling van de verkoopprijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden