Update

Huizenmarkt Amsterdam verlamd

Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - In Amsterdam worden sinds twee weken nauwelijks huizen meer verkocht, onder invloed van de opgelaaide kredietcrisis, de wankele positie van veel banken en de val van de beurzen. Hypotheken zijn moeilijk te krijgen.

Huizen die onder voorwaarden zijn verkocht, dreigen toch niet te worden afgenomen omdat kopers vaker van de koop af willen zien. Officieel heet het dan dat ze de hypotheek niet rond krijgen. ''Kopers wachten af. Daardoor is de markt stilgevallen,'' zegt Pieter Joep van den Brink, voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam (MVA).

''De huizenmarkt is ook in Amsterdam in korte tijd volledig omgeslagen van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt,'' aldus Van den Brink. ''De huizenkoper is nu de baas; die heeft weer de keus, die kan weer de tijd nemen voor de beslissing of hij een woning wil kopen en wat hij wil kopen. De altijd zo krappe Amsterdamse woningmarkt is ineens gezegend met aanbod, verkopers. ''

De jongste kwartaalcijfers van de NVM over de huizenmarkt geven volgens Van den Brink niet het juiste beeld. ''De laatste dolle veertien dagen met die twee Zwarte Maandagen op de beurs vallen net buiten de cijfers.'' ''Het is een andere wereld geworden. Iedereen houdt de adem in. Als je een huis te koop aanbiedt maar geen bezichtigingen hebt, en niemand komt kijken, dan ga je niet verkopen. Wij weten dat kopers wel op internet op Funda blijven kijken naar huizen, maar ze maken dezer dagen geen afspraken voor een bezoek.''

De kredietcrisis werkt direct door. ''Huizenkopers die al een huis hebben, kunnen vrijwel geen overbruggingskrediet meer krijgen. Daarom moeten ze altijd eerst hun huis zien te verkopen.'' Veel kopers vragen inmiddels niet twee, maar drie of vier weken de tijd om een hypotheek te regelen. ''Wij zeggen dan ook: een huis is pas verkocht als die financieringsperiode voorbij is en de bankgarantie binnen is.''

Meer huizen staan te koop, voor langere tijd
In Amsterdam zijn in het derde kwartaal van dit jaar 2256 huizen verkocht, 8,5 procent minder dan in het kwartaal ervoor. De laatste jaren werden in Amsterdam door de bij de NVM aangesloten makelaars elk kwartaal 2400 huizen verkocht. Ook steeg de voorraad huizen die in Amsterdam te koop staat fors: van 3143 tot 3557 woningen.

De terugvallende verkopen en het groeiende aanbod maken de eerste effecten van de kredietcrisis op de huizenmarkt zichtbaar. De gemiddelde prijs van een doorsnee huis in de stad daalde drie procent tot 265.000 euro. De tijd dat een huis in de Amsterdam te koop staat, steeg met drie dagen tot 36 dagen.

In heel Nederland daalde de huizenverkoop sterker dan in Amsterdam, met ruim dertien procent tot 31.968. Vorig jaar verkochten de NVM-makelaars nog 36.779 woningen in het derde kwartaal. Landelijk zakten de huizenprijzen licht, met 0,3 procent tot 248.000 euro voor een gemiddelde woning.

Het aantal woningen dat via de NVM-makelaars te koop staat in Nederland, steeg de afgelopen maanden snel en naar recordhoogte, van 93.016 huizen in het tweede kwartaal tot 99.879 woningen, vlak bij de 100.000-grens.In 2003 lag het aanbod landelijk nog gemiddeld op 65.000 woningen. De gemiddelde tijd dat een huis in Nederland te koop staat, bleef vrijwel onveranderd: 75 dagen. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden