Huizenkopers betalen meer bij ronde vraagprijs

Veel makelaars denken dat ze een psychologisch handig spelletje spelen door niet-ronde vraagprijzen vast te stellen bij de verkoop van een huis, maar ze zitten mis. In een krappe huizenmarkt is het handiger om de vraagprijs juist rond te maken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam in een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Management Science.

De onderzoekers zeggen dat een niet-ronde vraagprijs alleen goed werkt in een kopersmarkt waar potentiële kopers onder de vraagprijs bieden. In een verkopersmarkt waar kopers boven de vraagprijs bieden, kunnen verkopers met ronde vraagprijzen hogere verkoopprijzen bewerkstelligen.

Het onderzoek

De onderzoekers begonnen met een vooraf geregistreerd experiment met 1.809 deelnemers uit de Verenigde Staten. De deelnemers aan het onderzoek boden op koopwoningen die met verschillende vraagprijzen werden geadverteerd. “Kopers reageren op niet-ronde vraagprijzen met niet-ronde boden en op ronde vraagprijzen met rondere boden,” legt hoofdauteur Margarita Leib uit. “Deze effecten vonden we voor zowel mensen met als zonder ervaring met het kopen of verkopen van woningen. Het effect lijkt dus een psychologisch basismechanisme van hoe mensen reageren op ronde en niet-ronde getallen.”

De onderzoekers analyseerden vervolgens alle Amsterdamse woningverkopen van 2017 (8.278 in totaal) van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs. De Amsterdamse woningmarkt in 2017 bood een mooie kans om de experimentele onderzoeksresultaten in de praktijk te testen. Meer dan 70 procent van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht.

Uit de resultaten blijkt dat het ronder maken van een vraagprijs met één decimaal, bijvoorbeeld van precies tot op de duizenden (bijvoorbeeld 249.000) tot precies tot op de tienduizenden (bijvoorbeeld 250.000), gepaard ging met een stijging van de verkoopprijs met 0,6 procent, wat overeenkomt met gemiddeld 2.099 euro per verkochte woning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden