'Huizenbubbel dreigt voor Amsterdam'

Sociaal geograaf en hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft Peter Boelhouwer is ervan overtuigd dat er een nieuwe huizenbubbel dreigt. 'Ik vind dat mensen uitgeknepen worden. Dit is het uitlokken van woekerwinsten.'

Ton Damen
Een huizenbubbel is volgens Peter Boelhouwer niet ver weg. Beeld Vanvincent
Een huizenbubbel is volgens Peter Boelhouwer niet ver weg.Beeld Vanvincent

Makelaars, banken, notarissen en ontwikkelaars doen mee aan de prijzenbonanza. Met Airbnb gaat er nog eens een schepje bovenop. "Je kunt nooit weten wanneer het misgaat," zegt Boelhouwer. "Als de rente omhoog gaat, heb je kans dat het zover is. Volgens De Nederlandsche Bank duurt dat nog wel twee tot vier jaar, maar er kunnen omstandigheden zijn waardoor de woningmarkt eerder vastloopt."

Crisis
Juist in Amsterdam, waar de woningmarkt na de crisis snel gezond werd, zijn de huizenprijzen door schaarste blijven stijgen. Het laatste kwartaal zakten de verkopen van koopwoningen plotseling door de overspannenheid van de markt: er stonden nauwelijks huizen te koop. "Je zag ook dat meer Amsterdammers de stad uittrekken," aldus Boelhouwer. De stad groeit alleen door geboorten en immigranten. "Het wijst op een ongezonde woningmarkt."

Deze week kwam ING met een studie waaruit blijkt dat kopers van huizen in toeristisch Amsterdam tot een ton extra hypotheek kunnen krijgen. Het moet blijken of verhuurmogelijkheid via Airbnb leidt tot hogere hypotheken, maar dat ook dit de prijzen opdrijft, is volgens Boelhouwer wel zeker.

Blokhokken
Ook noemt Boelhouwer het gevaar van de 'Blokhokken' (genoemd naar minister Stef Blok). Nieuwbouwwoningen van 25 tot 40 vierkante meter krijgen in Amsterdam en Utrecht extra woonpunten, zodat ze boven de huurgrens van 710,68 euro verhuurd worden. "Ik vind dat mensen uitgeknepen worden. Dit is het uitlokken van woekerwinsten. En de Blokhokken hebben een prijsopdrijvende werking voor grotere huizen."

Lees verder: Alle partijen zijn uit op winst op de woningmarkt [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden