Huizen op grote schaal opgekocht om illegaal aan toeristen te verhuren

Vastgoedspeculanten kopen in Amsterdam op grote schaal huizen om er, vaak illegaal, toeristen in te zetten. 'Ze weten: zolang ze geen overlast veroorzaken, is de kans klein dat ze worden gepakt.'

Het interieur van een twee jaar geleden gesloten illegaal hotel aan de Stromarkt Beeld Maarten Brante
Het interieur van een twee jaar geleden gesloten illegaal hotel aan de StromarktBeeld Maarten Brante

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) spreekt over 'het nieuwe huisjesmelken': vastgoedspeculanten die op grote schaal woningen opkopen en aanbieden aan toeristen. Soms gaat dit volgens de regels, maar veelal blijkt er sprake te zijn van een illegaal hotel.

Amsterdam heeft vanaf volgend jaar één miljoen euro extra tot zijn beschikking om woonexcessen tegen te gaan; in totaal 2,8 miljoen. Ivens zal een deel inzetten om jaarlijks ten minste vijf 'veelplegers', die meerdere illegale hotels exploiteren, te bestrijden. De gemeente richt zich op vastgoedbedrijven en bemiddelingskantoortjes die namens eigenaren woningen aan toeristen verhuren.

Grote schaal
Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag merkt dat het aantal klachten toeneemt over toeristenverhuur van appartementen die in handen zijn van vastgoedspeculanten. 'We zien dat woningen op grote schaal worden onttrokken aan de huurmarkt,' zegt Gert Jan Bakker.

Tividor van Lijf, binnen de gemeente verantwoordelijk voor de aanpak van illegale hotels, weet van partijen die wel honderd appartementen online aanbieden.

Op dit moment gaat de gemeente vooral af op meldingen die via omwonenden binnenkomen. 'Vanaf volgend jaar willen we meer op de zaken vooruitlopen,' zegt Ivens. 'We gaan veelplegers in kaart brengen en ze bewegen tot beter gedrag.'

Overlast
Die aanpak doet denken aan de Top 600, waarbij de gemeente zeshonderd criminele jongeren op de huid zit om hun leven te beteren. Verschil is dat vastgoedbazen die illegale hotels runnen, een stuk minder zichtbaar zijn, doordat ze minder vaak tegen de lamp lopen. 'Ze gaan vaak slim te werk. Ze weten: zolang ze geen overlast veroorzaken, is de kans klein dat wij erop afkomen.' Dit jaar deelde de gemeente 25 boetes uit voor het exploiteren van een illegaal hotel.

De gemeente wil door online recherchewerk achterhalen welke partijen op grote schaal appartementen aan de man brengen bij vakantievierders.

Lees verder over 'het nieuwe huisjesmelken' op pagina 8 en 9 van Het Parool van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden