Plus

Huiswerkapps: 7 tips om bankhangend te leren

De techniek om kinderen te laten leren zonder juf of meester wordt beter. Zeven apps voor schoolwerk op de bank.

Jet Hesselink
null Beeld Arend Oomen/Hollandse Hoogte
Beeld Arend Oomen/Hollandse Hoogte

1. EnToen.nu

Met deze app rol je zo het Nederlandse verleden in: vijftig vensters leggen de geschiedenis en cultuur uit. Als je op zo'n venster klikt, wordt een gebeurtenis of persoon besproken. Zo kun je lezen over Lodewijk ­Napoleon, Annie M.G. Schmidt en de VOC. Bij de vensters staan foto's en je vindt er een opdrachtenwiel. Deze opdrachten bestaan bijvoorbeeld uit het geven van een presentatie, een filmpje bekijken of zaken uit de krant verzamelen die passen bij het onderwerp.

De basisversie van de app bevat veel informatie die ook te vinden is op de website Entoen.nu. Met de app kunnen leerlingen ook ­samenwerken in tweetallen of groepjes, al dan niet in de klas. Ze kunnen de samenstelling van de opdracht zelf bepalen.

Prijs: €2,99, volledige versie €6,99
(beschikbaar in de iTunes Store en Google Play Store)

Geschikt voor: Kinderen van groep 5 t/m 8

2. Kidscalculate Basis Rekenen

Met deze app leer je tellen, optellen en aftrekken. Er is een telraampje te zien op het scherm wat het rekenen makkelijker maakt. Bij sommen is er keuze uit zes antwoorden. Alle cijfers zijn natuurlijk te zien, maar ook te horen. Door het uitspreken en visualiseren van de getallen is het voor kinderen met dyslexie of dyscalculie een goede oefening.

Het niveau kan worden aangepast. Zo kunnen kleuters instappen met het leren tellen van nul tot vijf. Oudere kinderen kunnen beginnen met moeilijkere oefeningen met getallen van nul tot honderd. Door binnen een ­bepaalde tijd een antwoord te geven, leren zij steeds sneller te rekenen. De app biedt een mix van spelletjes: optellen, aftrekken en oefenen met tafels. Tussendoor zijn er korte spelletjes zonder veel gereken als beloning.

Prijs: €3,99 / €2,20
(beschikbaar in de iTunes Store en Google Play Store)
Geschikt voor: Kinderen vanaf 4 jaar

3. Pili Pop

Een gek rood monstertje in beeld moet kinderen verleiden Engels te leren met de app Pili Pop. In deze app zitten naast luisteroefeningen spreekoefeningen. De woorden die voorbijkomen, zijn per categorie te kiezen: tellen, kleuren, eten, kleding, het weer, dierennamen et cetera. Het is gemakkelijk te spelen, waardoor ook jongere kinderen met Pili Pop aan de slag kunnen, maar de belangrijkste doelgroep zijn leerlingen die op school al Engelse les ­krijgen.

Prijs: Eerste 7 dagen gratis, daarna €9,99 voor één maand
(beschikbaar in de iTunes Store en Google Play Store)
Geschikt voor: Kinderen vanaf 6 jaar

4. Topo Europa

Bij Topo Europa is het de bedoeling dat je met een vrolijk kijkend vliegtuigje naar de juiste plaats vliegt. Binnen het spel heb je verschillende opties om de plaatsen te oefenen: met of zonder tijdslimiet of door meerkeuzevragen te beantwoorden. Het spel is ontworpen voor kinderen en hun ouders die hun topografische kennis willen oppoetsen. Uitgespeeld? Voor snelle leerlingen is het spel ook in het Engels, Duits, Frans of zelfs Spaans te spelen.

Prijs: €3,99 / €2,99
(beschikbaar in de iTunes Store en Google Play Store)
Geschikt voor: Kinderen van 9 tot 11 jaar

5. Bru-taal

Deze applicatie helpt om beter te worden in het Nederlands en wordt zowel op school als door logopedisten ­gebruikt. Zo kun je oefenen met het bedenken van synoniemen en het vervoegen van werkwoorden. Er zijn telkens drie levels, die je op drie onderdelen van onze taal moet uitspelen. Bru-taal won in 2013 de Meester App, de prijs voor beste app in het basisonderwijs. Het spel wordt nog steeds uitgebreid met nieuwe ­levels.

Prijs: €5,99
(beschikbaar in de iTunes Store)
Geschikt voor: Kinderen van 9 tot 11 jaar

6. Tafels Oefenen

Deze simpel gebouwde app is lang bruikbaar doordat kinderen op verschillende niveaus de tafels kunnen oefenen. Eenvoudig zijn de vragen over één tafel tegelijk. Je kunt het je kind lastiger maken door bijvoorbeeld alle tafels in willekeurige volgorde langs te laten komen.

De sommen worden voortgetrokken door een vliegtuig dat van links naar rechts vliegt. Voordat het vliegtuig het einde van het scherm bereikt, moet de som zijn opgelost. Na elk goed antwoord, dat je zelf moet intikken, krijg je direct een volgende som te zien. Het is game over als er vijf foute antwoorden zijn gegeven. Na tien goede antwoorden, mag je ook eens een fout maken.

Prijs: Gratis
(beschikbaar in de iTunes Store)

Geschikt voor: Kinderen vanaf groep 4

7. Mijn Meetkunde

Geometrische vormen tekenen, daarvoor heb je maar weinig apps. Mijn Meetkunde is een van die weinige. Digitaal heb je een potlood, liniaal, passer en geodriehoek ter beschikking waarmee je op een virtueel papiertje aan de slag kunt. Staat het ingetekend, dan knip je het op je scherm uit om er een voorwerp (bijvoorbeeld een telefoon of batterij) mee te maken.

Er komt geen echt papier of potlood aan te pas. Toch draagt het volgens ontwikkelaar Chocolapps bij aan de ontwikkeling van een kind doordat het de waarneming, concentratie en zelfstandigheid stimuleert.

Prijs: Gratis
(beschikbaar in de iTunes Store en Google Play Store)
Geschikt voor: Kinderen van 6 tot 8 jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden