Huisvesting op reisafstand: 9400 nieuwe studentenwoningen

Om het huisvestingsprobleem voor Amsterdamse studenten op te lossen slaan onderwijsinstellingen, verhuurders en de gemeente de handen ineen. Het doel: binnen vier jaar 9400 extra betaalbare woningen, op reisafstand.

Wonen in de Oudemanhuispoort blijft een zaak van geluk hebben; er zijn tachtig kamers beschikbaar.Beeld Floris Lok

Naast station Almere Centrum moet het gebeuren: op de plek van de vroegere discotheek, nu nog een parkeerplaats, komen binnen vier jaar 3000 studentenwoningen. Het is een van de vele ambities in het convenant waaronder tien partijen vandaag hun handtekening zetten.

De Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, de Vrije Universiteit, de Hogere Hotelschool, Amsterdamse hogeschool voor de Kunsten, Gerrit Rietveld Academie, studentenunie Asva en de huisvesters De Key en Duwo willen net als de gemeente het structurele huisvestingsprobleem voor studenten aan Amsterdamse onderwijsinstellingen binnen vier jaar volledig oplossen.

Dat is een ambitieus streven, erkent Dennis Gronert, programmamanager huisvestingsontwikkeling bij de UvA. In samenwerking met het Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting heeft de universiteit eerst onderzoek gedaan naar de woonbehoefte. Daaruit blijkt dat er een structureel tekort is van ruim negenduizend studentenwoningen. "Het is een heel karwei om dat op te lossen, maar de eerste stap is met het ondertekenen van het verdrag gezet."

Oudemanhuispoort
Daarin staat onder meer dat de universiteiten en hogescholen zo veel mogelijk eigen gebouwen inzetten om het woningaanbod te vergroten. De UvA nam het voortouw en bouwde een deel van universiteitsgebouw Oudemanhuispoort om tot tachtig studentenkamers met een gemiddelde huurprijs van 375 euro.

Daarvoor was een nauwe samenwerking met andere organisaties noodzakelijk: Duwo heeft de rol als verhuurder op zich genomen en het ombouwen kon pas beginnen nadat de gemeente akkoord ging met een gewijzigd bestemmingsplan van het monumentale universiteitsgebouw. Dat moet in de toekomst gemakkelijker gaan: alle partijen hebben nu immers formeel aangegeven hetzelfde doel na te streven.

In de overeenkomst staat dat de onderwijsinstellingen terughoudend omgaan met de werving van internationale studenten. Actief werven mag niet meer, schrijft het convenant voor. "Maar alle studenten, internationaal of niet: ze moeten allemaal worden voorzien in hun woonbehoefte," zegt Gronert.

Om dat te realiseren wordt er ook gekeken naar andere steden dan Amsterdam. "De randstad is ook in de buurt," zegt Marja Weverling van Duwo. Studenten zijn bereid maximaal drie kwartier te reizen tussen hun woon- en studieadres, blijkt uit onderzoek van de UvA. Dat maakt Purmerend, Diemen, Amstelveen, Hoofddorp en Almere geschikt als locatie voor de nieuwe studentenwoningen.

Kneuterig
Verbetering van het openbaar vervoer is dan nog wel een punt van aandacht, vinden de betrokken partijen. "Dat staat ook in het convenant," zegt Weverling. "Laten we eerlijk zijn: het ov in Nederland is nog wat kneuterig. Om 01.00 uur gaat de laatste trein en om 05.00 uur de eerste. Dat moet veranderen."

Zowel Duwo als de UvA erkennen dat de doelen van het convenant grote uitdagingen zijn. Toch zijn ze ervan overtuigd dat het gaat lukken. De volgende stap? "De gemeente is nu aan zet," zegt Weverling. Er is grond nodig om te bouwen, het beleid over woningdelen moet aangepast en om nog meer kamers in universiteitsgebouwen te leveren moeten bestemmingswijzigingen worden gewijzigd. Gronert: "Als de gemeente dat regelt, kunnen de andere partijen verder."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden